mszp.hu | Belföld | közlemény
2014. augusztus 19. 10:53

25 éve Magyarország Európát választotta

Az 1989. augusztus 19-én Sopronpusztán megtartott pánerópai piknik évfordulóján arra emlékezünk, hogy 25 évvel ezelőtt Magyarország Európát választotta. 1989 nyarának felemelő eseménye Európa békés egyesülésére, egyúttal Horn Gyulára, Magyarország miniszterelnökére is emlékeztet bennünket.

25 évvel ezelőtt Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter együtt vágta át a vasfüggöny szögesdrótját Sopronnál a magyar-osztrák határon. A momentum olyan jelképpé vált, amely az egész világnak megüzente: Európa megosztottságának vége.

Horn Gyula a béke, a nyitás és a nyugatosodás politikusa volt. Öröksége példát mutat és erőt ad a manapság gyakran reménytelennek tűnő mindennapi küzdelmekhez. Ahhoz, hogy a nehéz helyzetekben is higgyük: a szabadság, a demokrácia és az emberhez méltó élet vágya segít bennünket abban, hogy a horni úton: az európai úton járjunk.

A 25 évvel ezelőtti esemény ma is jelkép. Jelkép, amely azt mutatja, hogy az emberek szabadságvágyával szemben tartósan kormányozni nem lehet.

Kránitz László,
az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke