mszp.hu
2016. szeptember 27. 15:43

40 ezer forint egy furgonért - eljárás a Főtáv-vezér ellen

Fegyelmi eljárás megindításáról döntött kedden a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi és Ellenőrző Bizottsága Mitnyan György Főtáv-vezérigazgató ellen. A XII. kerület korábbi fideszes polgármestere elleni eljárás oka, hogy 2015-ben a cég a vezérigazgató utasítására 51 darab főtávos gépkocsi mélyen áron aluli értékesítésére adott utasítást.

Sajtóinformációk szerint a csomagban értékesített járművek között olyan is volt, amelyet 40 ezer forintért adott el a Főtáv, majd néhány héttel később ugyanezt a járművet már nettó 1 millió 400 ezer forintért árulta egy szerencsés autókereskedő. A budapestiek pénzéből gazdálkodó Főtáv az autók áron aluli eladásán 25-30 millió forintot is bukhatott.

Az ügyben a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt belső ellenőrzési jelentés súlyosan elmarasztalta a XII. kerület korábbi fideszes polgármesterét. A jelentés többek között megállapította, hogy az értékesítés során nem tartották be a társaság járművek eladására is vonatkozó szabályzatát, a könyvelésben a gépkocsikat nem üzleti értéken szerepeltették. Ez több tízmilliós eltérést jelent, ami felveti a Főtáv pénzügyi beszámolóinak hitelességét is.

A Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság a Fővárosi Közgyűlés következő, szerdai ülésén kezdeményezi a fegyelmi eljárás megindítását Mitnyan György Főtáv-vezérigazgató ellen.

Szaniszló Sándor
a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi és Ellenőrző Bizottságának elnöke