A Belügyminisztérium rendeletére várva

Üdvözöljük, hogy a kormány ismét tett egy lépést az általunk már korábban is szorgalmazott vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj bevezetése felé. Örülünk, hogy a kormány legalább utólag megfogadja a Parlamentben elhangzó javaslatainkat.

Korábban a vagyonőrök kötelező továbbképzésére előírt határidő tarthatatlanságára hívtuk fel a kormány figyelmét, amit később öt hónappal meg is hosszabbítottak. 2013 őszén a rezsióradíj bevezetését követeltük, tavasszal törvény lett belőle. Júniusban a végrehajtási rendelet kiadásának elmulasztására figyelmeztettünk, amit ezután szintén pótolt a kormányzat. Örülünk, hogy javaslatainkkal magunk is hozzájárulhatunk a vagyonőrök helyzetének javításához, még akkor is, ha ezt a Parlamentben elhangzó minősíthetetlen államtitkári válaszaikban soha el nem ismernék.

Azonban az öröm csak akkor lesz teljes, ha a belügyminiszter rendelete is a vagyonvédelmi ágazatban dolgozók javaslatait fogja tükrözni. Ezúttal ugyanis arra kell felhívnunk a figyelmet, hogy a héten kiadott kormányrendelet még nem magát a rezsióradíjat, hanem csak a megállapításához szükséges eljárást határozza meg. Csak a rezsióradíj konkrét összegét tartalmazó BM rendeletből derül majd ki, hogy a kormány célja valóban a magánbiztonsági szektor fehérítése, vagy csak egy újabb PR akciónak vagyunk tanúi.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke