A brókerbotránytól a hálapénzig - Országgyűlés

A brókerbotrány károsultjai, a katasztrófavédelmi vezetők álláshalmozása, a Tokaji Kereskedőház, a kórházak adóssága, a vasútfejlesztés és a hálapénz. Ülésezett a parlament.

Házszabály- és alkotmányellenes a kártalanítási törvény

Tóth Bertalan a brókerbotrány károsultjainak kártalanításáról szóló kormánypárti törvényjavaslatot kifogásolta. Szerinte a javaslat kerüli a felelősség kérdését, nem derül ki abból, voltak-e bennfentes információi Orbán Viktornak. Nem ad választ arra sem, milyen felelősség terheli a külügy- és a földművelésügyi minisztert - sorolta fenntartásait. Tóth Bertalan szerint a javaslat hallgat a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank felelősségéről, és hibája az is, hogy csak Quaestor-károsultakról szól, a Buda-Cash és a Hungária károsultjaival nem foglalkozik. Álláspontjuk szerint a javaslat házszabály- és alkotmányellenes, mert előbb az MSZP javaslatát kellene tárgyalnia a parlamentnek.

Lesz-e következménye a katasztrófavédelmi vezetők álláshalmozásának?

Harangozó Tamás - a langlovagok.hu oldalra hivatkozva - arról beszélt, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) több vezetője, Tollár Tibor, Bérczi László és Hrabovszky Pál törvényellenesen vállalhatott pozíciót a BM Heros Zrt.-ben, mert a szolgálati posztjukon kívül, a hatályos törvények szerint, nem létesíthettek volna más jogviszonyt. Ezek alapján azt kérdezte, lesz-e következménye az "álláshalmozásnak".

Miért rúgja ki minden negyedik dolgozóját a kizárólagos állami tulajdonú Tokaji Kereskedőház?

Gúr Nándor arról beszélt, hogy átszervezések címén kirúgások zajlanak a Tokaj Kereskedőháznál. Rábírják a dolgozókat, hogy írják alá közös megegyezéssel a jogviszony megszüntetést, megspórolva a végkielégítéseket. Az érvényes kollektív szerződés szerint ugyanakkor törvénytelenül működik a felügyelőbizottság - hívta fel a figyelmet a jogszerűtlen lépésekre. Azt kérdezte, helyén való-e, hogy a munkavállalókat kényszerhelyzetbe hozzák?

Mégsem rendezik a kórházak adósságát?

Szakács László azt firtatta, mikor rendezik a kórházak adósságát, mikor fizetik ki a beszállítókat. Felidézte, egy március végi kérdésére azt mondta a szaktárca, hogy azok a kórházak kaphatnak a konszolidációra félretett 60 milliárd forintból, amelyek tervet tesznek le a nullszaldós működésre. Szerinte a kórházak adóssága 100-110 milliárd forint, ebből 76,7 milliárd forint a beszállítók felé fennálló adósság.

Az Orbán-Simicska háború következő áldozata a kelet-magyarországi vasútfejlesztés lesz?

Bangóné Borbély Ildikó az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakasza kapcsán beszélt arról, hogy az útépítés az Orbán-Simicska-háború áldozatává válhatott. Vitatta azt, hogy kartellgyanú merült fel az ügyben. Mi lesz a következő áldozat? A Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal? - kérdezte, majd azt kérte, a keleti nyitás jegyében a kormány nézzen Keletre, legyen fontos a kormánynak Kelet-Magyarország.

A hálapénz törvényesített korrupció?

Tukacs István - egy igazságügyi minisztériumi tervezetre hivatkozva - arról beszélt, hogy a kormány törvényessé akarja tenni a hálapénzt, megteremtve ezzel az intézményesített korrupciót. Szerinte megszületett a Fidesz fizetős egészségügye, a gazdagok és a szegények egészségügye.

Miniszter Úr, lesz vizsgálat?

Legény Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint nem minősül átlátható szervezetnek, vagyis az önkormányzatok nem köthettek volna szerződést a Quaestorral. Terveznek-e vizsgálatot az ügyben? - kérdezte.