Belföld | közlemény holokauszt
2013. január 18. 15:31

A budapesti gettó felszabadításának évfordulójára

A pesti gettó 1945. január 18-án délelőtt, azaz immár több mint 68 évvel ezelőtt szabadult fel. A fasiszta pusztítás ezzel a főváros jelentős részén véget ért, de az áldozatok és hozzátartozóinak sebeinek begyógyítása máig tartó, közös nemzeti felelősségünk.

Osztozunk mindazok fájdalmában, akik a közel hetven évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt áldozatainak vallják magukat. Az egyik legborzasztóbb nemzeti katasztrófánk miatt érzett szomorúság azonban nem nyomhatja el a tragédiához vezető, egyszer már a történelem süllyesztőjébe került eszme egyre sebesebben felszínre törő hangját.

Azt az egyre tisztábban hallható hangot, amely jobbról még csupán a Horthy-korszak, szélsőjobbról azonban már ma is az egykori náci megszállók dicsőségét zengi. Azt a hangot, amelyet ma már minden, magát demokratának valló honfitársunknak meg kell hallani.

A mai hatalomtól pedig a hallgatásnál is többet követel a nemzet: annak egyszer s mindenkorra történő egyértelmű kimondását, hogy a kirekesztés kultúráját a XXI. századi Magyarországon tűrni se lehet, nemhogy támogatni. Nem lehet a fasiszta ideológia mostani visszatérítői elleni közös fellépés színpadát egyszerre ácsolni és a cigány-, illetve zsidóellenes indulatokat korbácsolni.

Éppen ezért üdvözöljük a kormány által létrehozott Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság megalakulását. Egyúttal azonban jelezzük: ezek a gesztusértékű tettek ma már nem elegendők. Az utcákon vagy épp a lelátókon dúló indulatok megfékezése sokkal határozottabb intézkedéseket követel. Ezért többek között a gyűlöletbeszéd elleni hatékonyabb jogi fellépés feltételeinek megteremtésével, valamint az utcai gyűlöletkeltés törvényi tiltásának kereteit szabályozó javaslatokkal készülünk az előttünk álló tavaszi parlamenti szezonra.

Steiner Pál,
országgyűlési képviselő

Lendvai Ildikó,
országgyűlési képviselő,