Belföld
2012. november 04. 10:11

A demokrácia hívei állnak nyerésre

Ágyúdörgésre és harckocsik zajára ébredt az ország 56 évvel ezelőtt november 4-én. Hajnali négy órakor a szovjet hadsereg hadüzenet nélküli háborút indított az októberben győzelemre vitt magyar forradalom ellen. Az elkeseredett harc a hatalmas túlerő ellenére napokig folytatódott Budapesten és szerte az országban.

A szabadság katonáinak hősiessége az egész világnak bizonyította, hogy szembe lehet és kell fordulni a diktatúrával és minden elnyomó hatalommal, tűnjék az bármilyen legyőzhetetlennek. Hiszen nincs reménytelen küzdelem, ha annak célja a szabadság, a demokrácia, az igazságosság és jobb élet megteremtése.

A forradalom üzenete tovább élt a megtorlás rideg és kegyetlen hónapjaiban, a gyászban és az emlékekben. Tovább élt hosszú évtizedek minden percében. Lakások elsötétített szobáiban, baráti beszélgetésekben, betiltott gondolatokban, szavakban és írásokban. Ott élt a hatalom reszketésében minden októberben és március 15-én, és ott volt 1989-ben is, a rendszerváltás sokszínű és mozgalmas napjaiban.

Itt van velünk ma is, amikor annyian a puszta megélhetésükért küzdenek, amikor szabadságunkat a kiszolgáltatottság, a bizonytalanság, a pénztelenség korlátozza. Amikor újra vannak, akik önző hatalmi érdekből minden erejükkel azon vannak, hogy korlátozzák a szabadságot és gyengítsék a demokráciát – mindazt, amiért a magyarok küzdöttek 56 évvel ezelőtt. November 4-e mának szóló üzenete, hogy bár ideig-óráig érezheti győztesnek magát egy hatalom, a magyarok szabadság és demokrácia iránti vágyát végérvényesen elfojtani nem lehet. A magyar nép megküzdött a szabadságáért. Vérrel, életekkel és elvesztegetett évtizedekkel fizette meg az árat. A mi szabadságunk éppen ezért értékesebb bármi másnál. Ezért is fogjuk megvédeni – bárkitől. Ebben a küzdelemben ezért mi, a szabadság és a demokrácia feltétlen hívei állunk nyerésre: bizakodva mondhatjuk, hogy a félelmet bizonyosan legyőzi a tenni akarás, a kiszolgáltatottságot a szolidaritás, a beletörődést a remény.

A mai napon fejet hajtunk mindazok emléke előtt, akik életüket áldozták az igazságos, szabad és demokratikus Magyarországért.

Tisztelet ’56 hőseinek!

Mesterházy Attila