MTI/mszp.hu
2011. december 22. 13:28

A demokráciát és a vallást is megcsúfolja a kormányoldal

Az MSZP megdöbbentőnek tartja, hogy a képviselők csak csütörtök reggel ismerhették meg az új egyházügyi törvényjavaslatot, amelyet már délben tárgyalni is kezdett a Ház. Nyakó István országgyűlési képviselő azt mondta: az eljárás a demokrácia, a vallás és a lelkiismereti szabadság megcsúfolása, ezért visszautasítják.

A politikus úgy fogalmazott: döbbenetes, hogy a kormányoldal ismét egyeztetés nélkül terjesztette az Országgyűlés elé a vallási közösségek jövőjét meghatározó indítványt, azok "könyörgése" ellenére. Véleménye szerint ez és a parlamenti tárgyalás mikéntje a törvényhozást és a hívő embereket is megalázza.

Nyakó István azt mondta: az MSZP, amint lehetősége lesz rá, visszavonja a törvényt és a vallási közösségekkel egyeztetve új jogszabályt kezdeményez.

A javaslatról szólva kifejtette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a kormánytöbbség - az Alkotmánybíróság által megsemmisített törvényjavaslathoz hasonlóan - továbbra is csak tizennégy egyházat ismerne el, a többieknek pedig változatlanul a parlamenthez kell folyamodniuk.

Sérelmezte ugyanakkor, hogy az új indítvány szigorítja azokat a feltételeket, amelyek az egyházak elismeréséhez szükségesek, ezek közé sorolnák ugyanis, hogy az egyesület nemzetközileg legalább száz éve működjön. Nyakó István szerint így például a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vélhetően nem kaphat egyházi státuszt, miközben az Iványi Gábor vezette vallási közösség egyedülálló missziós tevékenységet folytat a fővárosban.