A fiatal lányok képzése mindannyiunk közös érdeke

„Ha egy nőt tanítunk, egy egész generációt képzünk” emelte ki előadásában dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Strasbourgban, a Szaharov díjátadást követő európai szemináriumon.

Dr. Gurmai Zita – az Európai Parlament novemberi strasbourgi ülésével párhuzamosan – 120 fiatal előtt tartott előadást a 16 éves Malala Yousafzaival, az idei Szaharov-díj díjazottjával.

Beszédében megköszönte Malala heroikus munkáját és az oktatásban, a diszkrimináció ellen tett erőfeszítéseit, valamint kifejezte aggodalmát, hogy az UNESCO már 1960-ban elfogadta az ezzel foglalkozó rendelkezését, de ennek ellenére, napjainkban még közel 250 millió fiatal lánynak nincs lehetősége bekapcsolódni az ingyenes oktatásba.

Előadásának végén a képviselőnő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezetek aktívak ezen a téren, és az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Céljainak egyik kiemelt eleme a mindenki számára hozzáférhető alapfokú oktatás 2015-re.

Háttér:

A Szaharov-díjat azok nyerhetik el, akik az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért küzdenek. A díj névadója az 1975-ös Nobel-békedíj kitüntetettje, Andrej Dmitrijevics Szaharov.