2012. február 25. 12:06

A Fidesz-kormány csökkentette a közmunkások bérét és a segélyből élők jövedelmét

A kormány több tagja jelenlegi jövedelmeket korábbi összegekkel hasonlít össze, amit sajtótájékoztatóján dr. Veres János, megyei elnök számszerű és tényszerű kiigazításokkal egyértelműsített, mind a közmunkások bérét, mind a segély összegét illetően.

2010-ig a közmunkáért adható bér nettó összege, a minimálbér nettósítva, azaz 60.236 forint volt.
2011-ben ez az összeg nem változott.
2012-ben a mostani kormány a nettó közfoglalkoztatási bért 47.029 forintban határozta meg havonta.
A fenti számokat össze lehet hasonlítani, mivel szakmailag összetartozó adatsor, és sajnos rohamos csökkenést mutat – mondta az MSZP megyei elnöke.

Ha nem tud közmunkához sem jutni az állampolgár, mert az önkormányzat nem képes neki munkát biztosítani, akkor 2010 és 2011 évben rendelkezésre állási támogatás (RÁT) járt az állampolgárnak, ami megegyezett az öregségi nyugdíjminimummal, azaz 28.500 forint volt. 2011-ben bérpótló juttatásnak nevezték át, akkor az összeg még nem változott, majd 2011 szeptemberében foglalkoztatást helyettesítő támogatásra keresztelték, és 22.800 forintra, azaz az öregségi nyugdíjminimum 80 százalékára csökkentették a támogatás összegét.

Tehát a 28.500 forint nem hasonlítható össze a 47.029 forinttal.

Illetve a 47.029 forint sem több mint a korábban adott 60.236 Ft.

Csökkentette a közmunkások bérét és a segélyből élők bérét is a Fidesz-kormány. 2012-től, ha bármely családban több közmunkát sem kapó felnőtt személy van, akkor csak a család egy tagja kaphatja a 22.800 forintot. Bár kijelenti a kormány, hogy 47.000 forintból meg lehet élni. De ebben a megyében tízezrek vannak, akik 22.800 forintból kényszerülnek megélni.