Belföld | Paks Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
2014. január 17. 13:53

A Fidesz-kormány eladta Magyarországot

Újabb, több mint háromezer milliárd forint róható fel a Fidesz kormányzatnak a héten megkötött paksi atomerőművet érintő moszkvai megállapodás kapcsán, amely több helyen sérti Magyarország érdekét.

Egy olyan ügyben írt alá megállapodást a Fidesz-kormány, amelyet a magyar társadalommal nem ismertettek meg részletesen – hangsúlyozta dr. Veres János, megyei elnök. Felhívta a közvélemény figyelmét, hogy a 2009–es országgyűlési határozat a kormányt csak az előkészítésre hatalmazta fel, arra, hogy vizsgálják meg a műszaki, a gazdasági és a társadalmi szempontokat, és azokat tárják a nyilvánosság elé.

Információink szerint egyik kérdéskörben sem végezte el a kormány a rá háruló feladatokat, azaz nem ismerünk ma olyan számításokat, amelyek megalapoznák műszakilag, gazdaságilag a szerződést, így nem is lehetett a társadalmi megalapozást elvégezni – mondta.

Hozzátette, a Fidesz újra félremagyarázza a 2009–es országgyűlési határozatot. A kormány szerint a határozat mindenre felhatalmazta őket, ez azonban félremagyarázás, amire hivatkoznak, az hazugság Szerződéskötésre ugyanis nincs felhatalmazásuk, az előkészítésre viszont kötelezve vannak.

Szükséges lenne, hogy a társadalom megismerje, milyen számítások előzték meg a döntést, és a szerződés aláírását – jelentette ki a volt pénzügyminiszter.

Véleménye szerint olyan energiatöbblet keletkezik, aminek felhasználására nincs jelenleg megfelelő felvevőpiac, azaz a magyar gazdaság nem igényli, és ahogyan ma látni lehet, más országok sem igénylik.

Szeretnénk tisztán látni abban a kérdésben is, hogy milyen kölcsönt vesz fel Magyarország, mekkora összeggel, milyen kamattal, és hány éves futamidőre – tette hozzá.

12 milliárd euróról, azaz 3600 milliárd forintról van szó, ami családonként közel egymillió forint hitelösszeget jelent. Ez a jelenlegi adósságállomány jelentős megemelését jelentheti, miközben a Fidesz az adósságállomány csökkentésével kampányol folyamatosan - prognosztizálta a megyei elnök.
Megjegyezte, ha nincs társadalmi egyetértés egy cél megvalósítására, akkor semmilyen kormány nem vállalhat arra kötelezettséget. A képviselő a bős –nagymarosi példával vetette össze a jelen helyzetet. A mérnökök azt mondták meg kell csinálni, a műszakiak megtervezték, a szükséges munkák több mint felét Magyarország elvégezte, majd társadalmi egyetértés hiányában majdnem ugyanannyi pénzért le kellett bontani, amennyiért felépült – fejtette ki.

Akkor a társadalmi ellenkezés nem engedte, hogy ez megvalósuljon, hiába lehetett volna Magyarország akár nyertese is. Ha nem kapja meg a társadalmi támogatottságot Paks bővítése, akkor ugyanolyan helyzetbe kerülhet, mint a bős-nagymarosi beruházás – mondta.

Hozzátette, az MSZP támogatta a paksi bővítést, és tender formájában ma is támogatná. Nagy valószínűséggel egy tenderben is győztesen kerülhetett volna ki a szerződés aláírója.  Akkor minek ez a kapkodás? – tette fel a kérdést.

Ha engem a Déli Áramlattal kapcsolatos szerződés megkötésekor hazaárulónak neveztek, akkor ma a Fidesz-kormány eladta a hazát. Hiszen akkor semmi olyan kötelezettség nem került aláírásra, ami a magyar lakosság jövőjére nézve ekkora terhet rótt volna - emlékezetett dr. Veres János.

Halmi József, kiegészítve az elnök szavait, elmondta, a Fidesz-kormány a paksi üggyel a harmadik 3000 milliárdot kívánja kivenni a magyar állampolgárok zsebéből.

A Fidesz bűvös száma, a háromezer milliárd, ami már harmadszor kísért bennünket alig négy év kormányzása alatt. Elvették sok ezer ember magánnyugdíj-pénztári megtakarítását ekkora összegben; az államadósságot 2010 óta - bár csökkenteni akarták – 2013 novemberére 3000 milliárddal sikerült növelniük, és most, kormányzásuk végén, gyorsan újabb, több mint háromezer milliárddal kívánják a magyar népet sújtani – véli a megyei alelnök.

Kilencezer milliárd forint veszteség - ezt köszönhetjük a Fidesz kormányzásának?!  És ezzel szemben a megyénkben ez a hazug, tolvaj kormány egyetlen munkahelyet sem teremtett a közmunkán kívül – zárta a sajtótájékoztatót Halmi József.