Belföld | nyugdíjasok
2013. október 04. 15:03

A Fidesz-kormány nem becsüli a nyugdíjasokat

Az MSZP kormányra kerülve garantálja az idős emberek biztonságát. Ez számunkra nem pusztán politikai kötelesség, hanem emberi tisztesség dolga.

Mélységesen elítéljük Orbán Viktornak és kormányának a szerzett jogok elvételére irányuló politikáját, a szociális biztonság gyengítését az alaptörvényen keresztül.

Elfogadhatatlannak tartjuk a jogfosztó és visszamenőleges jogalkotást. Elítéljük a nyugdíjrendszer és a nyugdíjigazgatás szétverését. Ez még egyszer Magyarországon nem fordulhat elő. Valljuk, hogy soha nem volt akkora szükség a generációk együttműködésére, mint most és a jövőben.

Az MSZP 12 pontban foglalta össze a nyugdíjasok érdekében történő vállalásait:

1. Mindenkinek visszaadjuk a nyugdíjjogosultságát, aki azt már egyszer megszerezte.
2. A véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tesszük a nyugdíjvédelmet. Megszüntetjük az embertelen és orvos-szakmailag is irritáló orvosi felülvizsgálatokat, illetve eljárásokat.  Aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat biztosítunk. Ennek érdekében nyugdíjkorrekciós programot hirdetünk!
3. Kialakítjuk a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét. Biztosítjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét meghatározott feltételek teljesülése estén, s így lehetővé tesszük az emelkedő korhatár előtti nyugdíj igénybevételét.
4. Lehetővé tesszük, hogy nyugdíjjogosultságot vásároljon a munkavállalója számára a munkaadó, célzott járulékfizetés mellett.
5. Lehetővé tesszük a korkedvezményes nyugdíj igénybevételét a veszélyeztetett szakmacsoportok áttekintése és egy új szakmajegyzék kialakítása után.
6. Újra megadjuk a 65 év feletti nyugdíjasok számára az ingyenes utazás lehetőségét.
7. A nyugdíjas szervezetek bevonásával újra szervezzük az Idősügyi Tanácsot, mert érdemi egyeztetésekre van szükség minden időseket érintő kérdésben, s vállaljuk az Idősügyi Stratégia végrehajtását.
8. Szociális temetés helyett, kegyeleti járandóságot biztosítunk a rászorultak részére.
9. Továbbra is biztosítjuk a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulását.
10. Növeljük a méltányossági nyugdíjemelésre és a közgyógyellátásra biztosított összeget.
11. Azonnal megszüntetjük a volt fegyveres testületi tagok ellátását terhelő, jogilag és más szempontból is alaptalan adóztatását.
12. Ismét bevezetjük a nyugdíjprémiumot annak érdekében, hogy a gazdaság növekvő teljesítményéből az idősek is részesüljenek. Így a nyugdíjak nem csak a vásárló értéküket őrzik meg, hanem reálértékben is növekedni fognak.

Hiesz György
frakcióvezető, Gyöngyös