A Fidesz az utolsó demokratikus tisztségeket is megszüntetné!

Dr. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Tóbiás József, országgyűlési képviselő tartott hétfőn sajtótájékoztatót Nyíregyházán, ahol – a vidéki lakossági fórumokat megelőzően - Juhász Ferenc és Jeszenszki András, országgyűlési képviselőjelöltek vendégei voltak.

Tóbiás József kiemelte, hogy a Fidesz korábban összetartó és munkaalapú társadalmat ígért, ám ezt a társadalom nagy része nem érzékeli, hiszen politikai alapon maradnak ki a fideszes összetartásból, akár az egészségügyre, az oktatásra, az agráriumra vagy a trafikokra gondolunk. A jelen kormány folytatni kívánja az áfa emelését, az újabb adók bevezetését, 10 pontja között pedig azt hirdeti, hogy a nyugdíjrendszert a befizetésekből kell fenntartani. Ma az ország a költségvetésből 300 milliárd forint kiegészítést tesz be a nyugdíjalapba.

A képviselő világos választ várva a megye fideszes vezetőitől megkérdezte: a nyugdíjjárulék emelését tervezik az aktív dolgozók esetében, avagy a nyugdíjasokat érintő nyugdíjcsökkentést kívánnak végrehajtani a Fidesz programja alapján?

Dr. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, először szólt Nyíregyházán a sajtó előtt arról, hogy ha a Fidesz újra teljhatalmat kap, meg kívánja szüntetni a polgármesterek közvetlen választásának lehetőségét. Ez azt jelentené, hogy ősztől az eddigi még független polgármesterek csak az új egypártrendszer pártkatonái lehetnének. Információi szerint mára a Fideszen belül odáig jutottak a polgármester választás kérdésében –, hogy ezután a polgármestereket öt évre a testületek választanák a lakosság helyett.

Ma az országban 3176 településen választanak önkormányzati vezetőt, közöttük ma 2473 független - nem pártsapkás - polgármester van. Szabolcs megyében 150 települési vezető van, aki nem pártjelöltként jutott tisztségéhez. Az is a tétje a választásoknak, hogy ezeken a településeken megválaszthatja - e továbbra is a helyi lakosság a maga polgármesterét, vagy bedarálja őket is a Fidesz, és a központosított hatalom az utolsó demokratikus tisztségeket is megszünteti.

Az egypártrendszert nem azért kell leváltani a választásokon - hangsúlyozta Ujhelyi István -, hogy Orbán Viktor helyett egy újabb egyeduralkodó jöjjön, hanem azért, hogy senki ne lehessen mindenható ebben az országban a következő években.

Ennek garanciáját a kormányváltó erők jelentik, mert úgy vélik, hogy a helyi közösségek továbbra is maguk dönthessenek a saját polgármesterükről, és ne alakuljon ki újra az ötvenes évek Magyarországa.