A Fidesz célja akaratának korlátlan érvényesítése

Az MSZP szerint a kormányzati struktúra egyetlen célja, hogy a Fidesz korlátlanul érvényesíthesse politikai és gazdasági akaratát Magyarországon. Harangozó Tamás, az ellenzéki párt vezérszónoka azt mondta: a Miniszterelnökséget vezető miniszter "kézi vezérlése" alá kerül a teljes államigazgatási apparátus valamennyi személyi döntése, s az uniós ezer milliárdok feletti rendelkezési jog. Hozzátette: ha az előirányzott struktúra így marad, a Fidesz lényegében egy "nagy trafikkoncessziót" csinál az egész országból.

Az MSZP-s politikus szerint senkit nem lepne meg, ha Lázár János vezetné a Miniszterelnökséget. "El kell ismerni, Lázás János sok szempontból ideális jelölt erre az új pozícióra. Nemcsak a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként szerzett értékes tapasztalatai, hanem a széles körben ismert és elismert problémamegoldó képessége is alkalmassá teszi e tisztség ellátására" - fogalmazott, megjegyezve: ki nem emlékezne a dohány- és a szerencsejáték újra szervezésére.

Kijelentette: a csúcsminisztériumokon alapuló, a korábbinál drágább struktúra tökéletesen megfelel arra, hogy "Orbán Viktor az álmatlan éjszakáin a noteszébe bejegyzett ötleteit gyorsan és ellentmondást nem tűrően végrehajtassa", azonban alkalmatlan a társadalom meglévő problémáinak megoldására.

Harangozó Tamás szerint a javaslatból az is kiolvasható, hogy az új kormány megalakulása után "de facto Lázár János lesz Magyarország miniszterelnöke. Lehet, hogy Orbán Viktor már valamilyen másfajta szerepre készül - tette hozzá.