Belföld | közlemény önkormányzatiság
2012. november 15. 17:37

A Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot

A Fidesz nem megmenti, hanem felszámolja az önkormányzatiságot.

A kormány a települések megmentőjének szerepében tetszeleg, holott az önkormányzatok többségében azért következett be a pénzügyi ellehetetlenülés, mert a központi költségvetés az elmúlt két évben drasztikusan csökkentette a települések támogatását, januártól pedig gyakorlatilag teljesen felszámolja azt.

Jövőre az állam összességében 400 milliárd forintot vesz el a települési önkormányzatoktól, miközben csak 300 milliárdnyi feladatot államosít. Ezzel az Orbán-kormány olyan pénzügyi helyzetet állít elő az egyes településeken, hogy gyakorlatilag elvész a korábban felvett hitelek visszafizetésének fedezete.

Külön pikáns, hogy mindezt a kormány éppen Hódmezővásárhelyen, az ország egyik leginkább eladósodott városában jelenti be, amely élharcosa volt a svájci frank alapú kötvények kibocsátásának és egészen addig dicsekedett azzal, hogy milyen "jó üzletet csinált", amíg az árfolyamkockázat maga alá nem temette az egész, felelőtlen és megalapozatlan gazdálkodást. A többi Fidesz vezette nagyváros pedig hűen másolta ezt a modellt - és ugyanebbe a csapdába esett.

Az "adósságrendezés" másik súlyos anomáliája, hogy a felelőtlenséget jutalmazza: minél nagyobb ugyanis egy város adóssága, annál nagyobb százalékát vállalja át annak a központi költségvetés. Szeged fegyelmezetten gazdálkodott és nem hazardírozott a svájci frank alapú kötvényekkel - így adósságállományának csak mintegy 40-50 százalékát vállalja át az állam, míg a pazarlók 70 százaléknyi adósságtól is megszabadulhatnak.

Lázár János hódmezővásárhelyi ex-polgármester logikája szerint: akinek nincs semmilyen adóssága, az annyit is ér.

Botka László,
Szeged polgármestere,