mszp.hu | Belföld | parlament
2016. március 21. 16:43

A Fidesz félti ebül szerzett hatalmát – Országgyűlés

A Fidesz félelme, a kárpátaljai magyar közösség egészségügyi ellátása, a zalai úthálózat állapota, és fiktív számlák a kecskeméti önkormányzat egy cégénél – ülésezett a parlament.

A Fidesz félti ebül szerzett hatalmát

A Fidesz félti ebül szerzett hatalmát, és fél attól, hogy az emberek fontos ügyekben véleményt nyilvánítsanak – jelentette ki Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlés képviselője hétfői napirend előtti felszólalásában.

A képviselő azt mondta, egyre világosabban látszik, hogy Fidesz a 2014-ben a kétharmados többséget választási csalások sorozatával szerezte meg. Hozzátette: a csalásokról nemcsak az EBESZ választások tisztaságát felügyelő bizottsága beszél, hanem lassan nyomozati iratok is.

Bárándy Gergely kifejtette: több mint harminc ügyben van folyamatban nyomozás választási csalás miatt, a legkirívóbb ezek közül az a VI. kerületi eset, amiben egy magát baloldalinak nevező párt aláírásgyűjtő ívein a Fidesz íveihez képest változatlan tartalommal szerepel közel 150 ember adata (a nyomozás során kiderült, hogy az érintettek csak a Fidesz íveit írták alá).

A politikus leszögezte: ebből következik, hogy a Fidesz választási csalást követett el, illetve szándékosan tették lehetővé kamupártok indulását, hogy torzítsák a választásokat. Ráadásul a Fidesz torz választási rendszere hozzásegítette a kormánypártokat ahhoz, hogy bár az ellenzéki pártok több szavazatot kaptak, a Fidesz-KDNP-nek mégis kétharmada lett az országgyűlésben – fogalmazott Bárándy Gergely. Hangsúlyozta: a Fidesz 2014 óta 16 időközi választásból 14-et elvesztett, köztük a négy legfontosabbat.

Bárándy Gergely szerint a félelem biztos jele, amikor kopasz huligánokkal akadályozzák meg, hogy az emberek véleményt mondjanak a vasárnapi zárva tartásról. Hitvány az a hatalom, ami kizárólag a megszállt intézményrendszerén és helyzetbe hozott oligarcháin keresztül tudja megőrizni hatalmát, ám ennek vége lesz 2018-ban – fogalmazott az MSZP képviselője.

Nem megfelelő a felsőoktatási felvételi eljárás jogorvoslati határideje

Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy - mint arra az ombudsman rámutatott - a felsőoktatási felvételi eljárás jogorvoslati határideje nincs összhangban az egyetemek, főiskolák oktatásszervezési ciklusával, ugyanis mire a jogorvoslati eljárásban megszületik egy olyan döntés, amely kedvező a felvételizőnek, addigra már a beiratkozás és a tárgyfelvétel is lezajlott.

Hogyan segítik a kárpátaljai magyar közösség egészségügyi ellátását?

Legény Zsolt azt kérdezte, hogyan segíti a kormány a kárpátaljai magyar közösség egészségügyi ellátását.

Nem elegendőek a források a zalai úthálózat kijavítására

Teleki László azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi források Zala megyében nem elegendőek az úthálózat kijavítására és bővítésére. Külön kiemelte, hogy a dél-zalai rész különösen hátrányos helyzetben van. Kívánják-e fejleszteni az úthálózatot, a járdákat és a kerékpárutakat a megyében? - tette fel a kérdést.

Mikor teszik rendbe az autópályához vezető utakat Szabolcsban?

Tukacs István arról érdeklődött, hogy a kormány mikor teljesíti azt az ígéretét, amelyik szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendbe teszik az autópályához vezető utakat.

Mi lesz a betegekkel az egri kórházban?

Korózs Lajos - miután hosszasan sorolta a problémákat - azt kérdezte, mi lesz a betegekkel, ha valóban működésképtelenné válik az egri Markhot Ferenc kórház.

Mi lesz a hivatásos katonáknak ígért biztosítási rendszerrel?

Demeter Márta arról érdeklődött, mikor indul el a hivatásos katonáknak a szolgálati nyugdíj eltörlése után ígért biztosítási rendszer. Emlékeztetett arra, hogy a hivatásos katonáknak az átlagosnál jóval szigorúbb egészségügyi és pszichológiai követelményeknek kell megfelelniük. Sokan 25-30 év szolgálat után 50 évesen kikerülnek az állományból, és a nyugdíjkorhatár eléréséig nem részesülnek ellátásban.

Miért kell rendeletben szabályozni egy kormányzati kampányt?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, a kormány miért szabályozta részletesen a bankoknak a családi otthonteremtési kedvezményre és az otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó reklámokat. Miért kell rendeletben szabályozni egy kormányzati kampányt? - kérdezte.

Nem kellene tenni valamit a kecskeméti KSE Kft. ügyében?

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a kecskeméti önkormányzat cégéből, a KSE Kft.-ből 450 millió forintot lapátoltak ki fiktív számlákat felhasználva.

Az azóta felszámolás alatt álló cég további 335 millió forint adósságot hagyott hátra - jegyezte meg. Szerinte a hatóságoknak nehéz volt úgy alakítania a közel nyolcszázmillió forintos kárértékű ügyet, hogy a fideszes önkormányzati vezetők érintetlenek maradjanak.

Azt kérdezte: ugye Lázár János sem gondolja azt, hogy az akkori alpolgármesternek, Szemereyné Pataki Klaudiának, aki jelenleg a város polgármestere, semmilyen felelőssége nincsen az által felügyelt cég botrányáért. Nem érzi úgy, hogy tennie kellene valamit az ügyben? - firtatta.

Ki adott utasítást a tüntető pedagógusok utáni rendőri érdeklődésre?

Tukacs István egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrségi vizsgálat eredményére kérdezett rá, amelyet azt követően rendeltek el, hogy sajtóhírek szerint rendőrök érdeklődtek több iskolánál a tüntetni szándékozó pedagógusok után.