Belföld | Gyöngyös kudarc oktatás Orbán-kormány
2013. november 27. 09:17

A Fidesz három éves kormányzása - az oktatás kudarca

A Fidesz-kormány utóbbi három évének kudarcos, oktatást érintő kérdéseiről, intézkedéseiről tartott sajtótájékoztatót kedden, Gyöngyösön dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő, Kunhalmi Ágnes, az MSZP Országos Elnökségének tagja és Hiesz György gyöngyösi frakcióvezető.

A kormány csupán költségvetési tételként kezeli az oktatást, melynek minden ágát megkurtította, a tanulók és a pedagógusok szintjén is. Az általános és középiskolákban adósságot halmoz a kormány, a felsőoktatásból pedig 40 milliárd forintot vont ki – kezdte a tájékoztatót dr. Sós Tamás.

Kunhalmi Ágnes kitért az oktatás tartalmi és igazgatási szabályozási hibáira, ahol elhangzott, azokat kapcsolják ki az oktatásból, akiknek a legnagyobb köze lenne hozzá.

„Az államosításnak a gyerekek isszák meg a levét. A Nemzeti Alaptanterv megtaníthatatlan és megtanulhatatlan, ráadásul a kormány a szegény diákokat teszi bűnbakká.”

Az MSZP elnökségi tagja szerint Orbán Viktornak az az egyetlen célja, hogy a választásokig megússza az elbocsátásokat.

A KLIK-nek deficites a költségvetése, önmagát sem tudja fenntartani az „intézményfenntartó központ”. A mai napig nincs meg az összes tankönyve a gyerekeknek, amiket előre kifizettek a szülők, ráadásul azok drágábbak is lettek – tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

Kormányra kerülve az MSZP egy 30 napos rövid távú, és egy hosszú távú korrekciós csomagot kíván megvalósítani. A rövid távú tervek között szerepel a kötelező hittan újra választhatóvá tétele, tehát a kötelezés eltörlése, vagy a náci alkotók kivétele a nemzeti tantervből, a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentése és a helyi képviseletek újra döntéshozatalba vonása.