Belföld | közlemény egészségügy
2013. október 31. 16:18

A Fidesz igazi arcát mutatja, ahogy a betegek felé fordul

Soha nem állítottuk, hogy a Miskolcon dolgozó orvosok és ápolók nem rendesen végzik a munkájukat.  Ellenkezőleg: a tisztességes szakemberek védelmében szóltunk. A Fidesznek nem hazudoznia és titkolóznia kellene, hanem a kórházi katasztrófahelyzet elhárításán dolgozni.

Továbbra sem tudjuk, miért titkolja az Orbán-kormány a miskolci koraszülött-halálesetekről szóló vizsgálat részleteit. Amíg a tragédiákkal kapcsolatos alapkérdésekre nem kapunk választ, semmi sem garantálja, hogy nem történhetnek újabb tragédiák. Ezért továbbra is valódi vizsgálatot követelünk az ügyben!

Azt sem tudjuk, hogy miért titkolják az egészségügy helyzetéről készült jelentéseket. A lakosság egészségi állapotáról szóló jelentéssel nyár óta adós a kormány. A betegek viszont tudják: régen rossz, ha egy egészségügyi kormányzat titkolózik és alaptalanul vádaskodik ahelyett, hogy a betegellátás akut problémáit orvosolná.

Miközben ellenzékben még az egészségügy megmentését ígérte, a Fidesz három év alatt több mint 300 milliárd forintot vont ki az egészségügyből.

Emiatt az orvosi és az egészségügyi dolgozói kar túlterhelt és kiábrándult, kilátástalanságában külföldre menekül. A végletesen eladósodott kórházakban se gyógyszerből, se kötszerből nincs elég, a műtéti várólisták a végtelenbe nyúlnak, életmentő vizsgálatok és beavatkozások maradnak el és ma már a daganatos betegek gyógyszertámogatásainak kifizetése is akadozik!

Az Orbán-kormány válasza pedig minderre annyi, hogy bár az egészségügyi kasszában lenne még felszabadítható forrás, a kórházak csak extra ellenőrzésre készülhetnek, extrapénzre ne is számítsanak!? Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy azonnal fejezze be az egészségügy kivéreztetését, és a saját intézkedési tervének megfelelően haladéktalanul utalja át a kórházaknak az OEP-kasszában lévő 54 milliárd forintot!

Az egészségügy megmentésében is kudarcot valló Fidesz bukása után az egészségügy újjáépítése, az igazságos és biztonságos betegellátás újraszervezése már az új MSZP-kormány feladata lesz.

Kökény Mihály,
az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke