A Fidesz kormány először ad, majd duplán vesz el!

Halmi József, az MSZP megyei alelnöke a Fidesz kormányzat családpolitikai és a nevelőszülői hálózatot érintő intézkedéseit bírálta hétfői sajtótájékoztatóján.

A képviselő szembeállította a korábbi kormányzat családbarát intézkedéseit a jelen kormányzat családpolitikájával. Ismertette, hogy az MSZP-kormány mind az anyasági támogatás, az apák szabadsága, az ikres szülők dupla támogatása, a családi pótlék, mind pedig a GYES melletti munka területén olyan intézkedéseket hozott, amelyek a családok számára kiemelt fontosságúak voltak.

A jelenlegi nevelőszülői hálózatot bírálva elmondta, hogy a kormány először adott, majd duplán vett el. Egyszeri, 30 ezer 300 forintos támogatást kaptak a hagyományos nevelőszülők, és megmaradt a gyerekenkénti 15 ezer forintos támogatás is. Emellett ezek a családok megkapták a gyest, a gyedet és a családi pótlékot is.

Ezzel együtt a Fidesz óriási sikerpropagandába kezdett, majd folyamatosan megszüntették a nevelőszülők gyámszülői státuszát, azaz a továbbiakban nem láthatják el a gyerekek törvényes képviseletét. A 600 kijelölt gyám mindegyikéhez 30-40 nevelőszülőt rendelnek, s együtt megvonják tőlük az eddig folyósított támogatásokat. Minden hivatalos történésnél egy idegen szereplő avatkozik be a család életébe (akár egy iskolai probléma esetén), veszélyeztetve ezzel a nevelőszülői hálózatot.

A nevelőszülői hálózat fejlesztés ma is fontos feladat, helyes, hogy a gyerekeket a bentlakásos intézmények helyett nevelőszülőnél helyezik el, de mielőtt nevelőszülővé válik valaki, saját költségen 500 órás tanfolyamot kell elvégeznie (ha a feleség nevelőszülő még a férjnek is el kell végezni azt). Látszik az intézkedéssorozatban, hogy újabb Fidesz barátok tudnak az intézkedés által munkahelyhez jutni - hangsúlyozta Halmi József.

A kormány úgy átalakította át az országot, hogy semmi sem működik normálisan, plakátjaikon viszont hálás emberek mosolyognak, mert tele van a zsebük – mondta.

A képviselőjelölt kijelentette, ha az összefogás pártjai az MSZP vezetésével kormányra kerülnek - átgondolva az eddigi hibás intézkedéseket -, egy logikus, működőképes rendszert kívánnak visszaállítani.  Célul tűztük ki, hogy a hivatásos nevelőszülői hálózat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megteremtődjön.