A Fidesz ostobaságán kívül senki nem veszélyezteti a magyar akácot!

Rémhíreket terjeszt a fideszes Glattfelder Béla, egyetlen európai testület sem kívánja korlátozni a fehér akác termesztését. Erre vonatkozóan a Magyar Tudományos Akadémiának vannak javaslatai, melyek alapján a magyar illetékesek a természetvédelmi területeken általában tiltják, máshol viszont ösztönzik az akác telepítését.

Az EU tagországainak csak nyilatkozniuk kell arról, mit és milyen körülmények között fognak telepíteni, hogy visszaszoríthassák az úgynevezett invazív (mások kárára terjeszkedő) növényeket, így az akácot is. A magyar kormánynak tehát egy éve van arra, hogy az akáccal kapcsolatban is kialakítsa az álláspontját, amit az Európai Unió tiszteletben fog tartani, azt fogja támogatni közösségi forrásokból, amit a kormány helyesnek gondol.

Ha a magyar kormány az Európa-ellenes hisztériakeltés helyett inkább megfogalmazná az akáccal kapcsolatos álláspontját, akkor az erre alkalmas helyeken, így például az Alföld egyes részein az akác telepítésére, másutt, így például az őshonos erdőkben az akácirtásra kaphatnánk EU-támogatást. Ha a kormány csupán hisztériázik, akkor se erre, se arra nem jön támogatás, ami nyilván nem lehet nemzeti érdek.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy hisztériakeltés helyett inkább az április eleje óta szünetelő európai pénzügyi segítség mielőbbi újraindításával törődjön!

Szanyi Tibor,
az MSZP EP-listavezetője