Belföld | közlemény felsőoktatás közoktatás
2013. január 16. 12:40

A Fidesz stratégiai bűne

A felsőoktatás faragása nem áll le - derül ki névtelenül nyilatkozó fideszes politikusok szavaiból. Év végi veresége után Orbán Viktor az újévben új módszerrel igyekszik megvalósítani eredeti célját, a hallgatói létszám radikális csökkentését, a sehol nem létező önfenntartó felsőoktatást.

Nyilvánvaló bukása ellenére Orbán Viktor csak stratégiát váltott, szemléletet nem. Korábbi rögeszméjéhez ragaszkodva most éppen a ponthatárok meghúzásával csökkentené a felvehető hallgatók számát. Biztos, ami biztos, Hoffmann Rózsát a Fidesz kommunikációs gépezete már el is tiltotta a felsőoktatásról szóló nyilatkozatoktól.

Az igazi probléma nem is a mindennapi káosz, hanem a mögötte húzódó gondolkodásmód. Az országot tudásválságba taszító Fidesz nem érti, hogy a modern társadalom egyre összetettebb és specializáltabb ismereteket követel. A tudáshoz vezető út elzárása, a diplomások számának csökkentése nem szakmai tévedés, hanem stratégiai bűn, amely állandósítja és tovább mélyíti hazánk tudásválságát, vagyis az ország felemelkedését veszélyezteti.

Ma sem oktató, sem felvételiző nem tudhatja, mi vár rá néhány hét, hónap múlva. E káosz helyett kell esélyteremtő és minőségi felsőoktatást építeni. Az MSZP erre tesz javaslatot Oktatási Programjában, erről folytat párbeszédet a következő hetekben. A cél az, hogy a 2014-es kormányváltás után azonnal érdemi, hatékony helyreállítás indulhasson mind a közoktatás, mind a felsőoktatás világában.

Kunhalmi Ágnes,
oktatáspolitikus