2012. július 27. 10:35

A Fidesz tényleg véget vetne a demokráciának

A Fidesz szokásos kormányzati taktikájának megfelelően ma a sajtón keresztül közölte Magyarországgal, hogy úgy döntöttek, bevezetik a választási előregisztráció intézményét.

Persze kitaláltak hozzá egy újabb nyelvi leleményt, ”feliratkozásnak” akarják nevezni az intézményt, de a cél egyértelmű: leszűkíteni a választáson résztvevők körét a lehető legkisebbre, leginkább a Fidesz támogatói körére.

Ezek után nem egészen érthető, mire gondolhatott Orbán Viktor tegnap, amikor egy nyilvános rendezvényen úgy fogalmazott: ”Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni”.

Az elmúlt két évben a Fidesz-KDNP kormánya és parlamenti többsége lépésről lépésre építi le a Magyar Köztársaságot. A demokratikus intézményeket kizárólag a kormánypártok érdekeit szem előtt tartva, senkivel sem egyeztetve formálják át. Az ország polgárainak többségét módszeresen rekesztik ki saját jövője alakításából. Ebbe a sorba illik a ”feliratkozás”, vagyis a választási előregisztráció meglebegtetése is.

Az MSZP határozottan ellenzi a kezdeményezést. Felszólítjuk a kormány tagjait, hogy ne a sajtón keresztül üzenjék meg a párt döntéseit. A Fidesz elnöksége nem egyenlő Magyarországgal, ezért követeljük, hogy az immáron ismertté vált fideszes álláspontról a kormány azonnal kezdeményezzen szakmai szervezetek, civil közösségek bevonásával széles körű szakmai vitát, és ezzel egyidejűleg ötpárti parlamenti egyeztetést az őszi ülésszakon benyújtani tervezett választási eljárási törvényről.

Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke,