2012. április 17. 15:16

A Fidesznek fogalma sincs a közlekedésről

Természetesen sok egyébről sem, de most a vasút helyzete állatorvosi lóként igazolja Orbán Viktor és kormánya tehetségtelenségét és totális felelőtlenségét. Most például Fónagy János bírta azt mondani, hogy "rugalmasan kezeljük a bezárásokat, ha úgy látjuk, hogy a nyári turistaszezonban megnövekszik az igény 1-1 járaton, pluszszerelvényeket állítunk be."

Részint ez úgy ostobaság, ahogy van, másrészt legalább akkora hazugság, amilyeneket Orbán Viktor szokott mondani napi szinten. Az Orbán-kormány szakmai dilettantizmusát erősítik a nemrég lemondott MÁV vezérigazgató, Szarvas Ferenc búcsúzó szavai, amellyel kvázi szakmailag alkalmatlannak nevezte Völner Pál szaktárca vezetőt. Az ország tragédiája, hogy egy szakember távozik, a szakmailag alkalmatlan fideszes politikus - és sajnos a gyilkos koncepciója - marad.

Orbán Viktor jelentéktelen megtakarításért cserébe lakatot tesz számos vidéki településre, elzárva őket a külvilágtól. Tűrhetetlen alávalóság.

Most pedig nem átallnak azzal védekezni, hogy a nyári turistaszezonban - amennyiben lesz rá igény (!) - majd bővítik a járatszámot. Viszont fogalmuk sincs a turizmusról (sem). Az emberek nem úgy mennek el kirándulni valahová, hogy előtte kérvényt nyújtanak be a MÁV központba, hogy szeretnének egy járatot, mert 13,30-kor jönnének négyen. Az emberek körbenéznek, hogy mik a lehetőségek és ahol a menetrend szerint nincs kedvükre való időpont, oda nem mennek. Márpedig az egyéni turistákról nem mondhat le a hazai turizmus.

Fónagy János bölcsebben tette volna, ha hallgat.

Átgondolatlanság, felelőtlenség, szakmai dilettantizmus, az érintettek semmibevétele jellemezte a közösségi közlekedés átalakításának előkészítését és hazugság, alávaló mellébeszélés jellemzi a magyarázkodásukat.

Mindeközben Szarvas Ferenc, távozó MÁV-vezér nyilvánvalóvá tette, hogy nem ért egyet a 8,5 százalékos vasúti kapacitáscsökkentést szorgalmazó Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárral, mivel szerinte a kapacitásszűkítés alig néhány milliárdos megtakarítással járhat. Ezektől a megszorításoktól több tízmilliárdos megtakarítást várni szerinte dőreség. Ezen felül megerősítette, hogy a tarifákért és a kedvezményekért nem a MÁV a felelős, azokért a fejlesztési minisztérium, a kormányzati politika a felelős.

A fentiek jól példázzák az Orbán-kormány működését és egyre inkább érthető, hogy tisztességes szakemberek ma már egyre többen nem vállalnak közösséget a miniszterelnök országromboló gazdaságpolitikájával.

Az MSZP javasolja Völner Pálnak, hogy kövesse a MÁV-vezér példáját és haladéktalanul mondjon le. Ha mégsem, akkor utazza végig a megszüntetni óhajtott szárnyvonalakat. Amennyiben a felszálló utasok illetlenül viselkednek vele szemben, ne legyen meglepődve, hiszen amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.

Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes