2012. augusztus 01. 14:55

A fogyasztóvédelmi törvény ereje

Mivel várhatóan a fogyasztóvédelmi törvény módosítása után is a fogyasztókra hárulnak majd a csekkbefizetésekre rakódó pluszterhek, az MSZP a Fogyasztóvédelmi bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.

Az eddigi tapasztalatok alapján a fogyasztóvédelmi törvény tiltása ellenére továbbra is az emberek fizetik majd a kormány ész nélkül kivetett különadóit a közmű- és telekommunikációs szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésénél.

Az ún. sárgacsekkadót hivatalosan már nem jelentethetik meg a számláikon a szolgáltatók. Ám befizetésenként akár több száz forintos pluszteherrel sújtva a fogyasztókat ma is elbújtatják rajtuk, bizonyítva ezzel, hogy a továbbhárítást tiltó kormánypárti határozatok a sarki postán már nem érvényesülnek.

Persze ha kormánynak az elmúlt két évben nem csak az igazságtalan, egykulcsos adórendszer ellentételezésére bevezetett különadók kivetésére lett volna esze, hanem a közteherviselés egészének újragondolására is, aligha kellene ráolvasással megpróbálni gátat vetni a pluszterhek zokszó nélküli lecsorgatásának.

Mivel egy-két kivételtől eltekintve várhatóan a mostani jogszabály sem hatja majd meg szolgáltatókat, ráadásul a fővárosban tervezett új közműadó is a fogyasztók pénztárcáját vékonyíthatja, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának elnökeként a bizottság rendkívüli ülésének összehívását fogom kezdeményezni.

Simon Gábor
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke