Belföld | Föld napja
2013. április 22. 09:23

A Föld napjára

A természeti környezetünk megóvása közös érdek, ami megkerülhetetlenül össze kell kovácsolja a politikai elit gondolkodását. Sajnálatos azonban, hogy a jelenlegi kormányzat bárhogy gondolkodik is, bármilyen propagandát is folytat, nem így cselekszik.

A Föld napján a Fidesz-kormány az ország főterén, a budapesti Kossuth téren a fák kivágásával mutatja meg, hogy mennyire nem érdekli a természetvédelem. De teljesen szembemegy a fenntartható fejlődés, a környezet- és természetvédelem alapelveivel a Fidesz akkor is, amikor a rezsicsökkentés érdekében erőből fogja vissza az energiaárakat, ahelyett, hogy az energiatakarékosságra fordítaná a hangsúlyt, és az energiafelhasználás hatékonyságát növelné, a magyar lakások hőszigetelését támogatná.

Magyarország (és a Föld) jövője szempontjából hatalmas károkat okoz a Fidesz „természet-ellenes” politizálása. Legújabb ötletük szintén ezt mutatja: a szemétdíj csökkentésének terve nem a szemét mennyiségének csökkentése felé hat, hanem a pazarlás felé. Inkább a háztartások szemétmennyiségének csökkenését kell elérni, a szemétdíj összegét pedig igazságossá, arányossá kell tenni, hogy az új (és lehetőleg az idősebb) generációk tudatában a környezetvédelem elsődleges alapértékként jelenjen meg.

A Föld napja a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés napja. A Fidesz három éves kormányzása alatt ezek az értékek a szemétbe voltak dobva. Az MSZP felelős baloldali erőként kiemelt fontosságúnak tartja a Föld és a természet védelmét, gazdasági programját ezeket szem előtt tartva alkotta meg.

MSZP