mszp.hu | Belföld, Gazdaság | közlemény államadósság
2014. július 01. 14:29

A forint azonnali erősítésére van szükség!

A Fidesz kormánynak olyan gazdaságpolitikára kell áttérnie, amely azonnal és radikálisan erősíti a forintot! Ezzel egyszerre nyerne a magyar gazdaság, csökkenne az államadósság és hosszú távú anyagi segítséget kapnának a devizahitelesek.

Ezzel szemben a Fidesz sajnos már évek óta a forint gyengítésén dolgozik. Ennek egyik súlyos következménye, hogy Magyarország államadóssága március végén már csaknem 25 ezermilliárd forint volt, ami a GDP 84,4 százaléka. Ez a tavaly év végi 79,4 százalékhoz képest 5 százalékpontos növekedés. (Az államadósságot csak a forint gyengülése 317 milliárd forinttal növelte.)

Az MSZP szerint a forint gyengítése, az államadósság növelése kárt okoz Magyarországnak, a magyar embereknek. A Fidesz-kormánynak azonnal erősítenie kell a forintot, hogy az minél előbb megközelítse a 2010-ben, az MSZP-kormány idején fenntartott 265 forintos euró-, illetve 185 forintos svájci frank árfolyamot.

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke