Belföld
2012. december 11. 11:21

A gazdaság recesszióba került - Országgyűlés

A gazdaság recesszióba került

Szekeres Imre arról beszélt, hogy ma rosszabbul élnek az emberek, mint 2,5 éve, és a gazdaság recesszióba került. Másfél éve csökken a gazdaság,  2014-re sem éri el még a válság előtti szintet sem, nincs fogyasztás, mert nincs jövedelem az állampolgároknál, és az alapvető oktatási, szociális és egészségügyi szolgáltatásokat a büdzsé egyre kisebb mértékben fedezi - sorolta a politikus.

Mit tesz a kormány a hideg hatásai ellen?

Varga László arról beszélt, hogy az otthontalan emberek életét veszélyezteti a kormányzat télre készítetett programjainak bizonytalansága. Eközben egyre több család nem képes fizetni a rezsijét, ezért sem fűteni, sem világítani nem tud - tette hozzá. Az utóbbi években nem csak a hátralékok összege, de a közműdíjakkal tartozók száma is nőtt, a kormány viszont semmit sem tesz ez ellen és "hagyja, hogy a családok a nyomor szélére jussanak" - jelentette ki.

Feltette a kérdést, ki és hogyan fogja megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a hidegben.

Miért különböztet meg a kormány egyes egészségügyi dolgozókat?

Tukacs István az egészségügyi dolgozók ágazati bérfejlesztéséről kérdezte a kormányt. Szerinte ugyanis a kormány intézkedéseivel hátrányos helyzetbe hozza a folyamatos nappali, vagy éjszakai műszakban dolgozókat, hiszen elvesz tőlük egyes műszakpótlékokat.

Mit tervez a kormány a Mal Zrt.-vel

Gőgös Zoltán azt tudakolta, hogy a kormány mit tervez a Mal Zrt.-vel. Hangsúlyozta, hogy a cég leáll, akkor komoly környezeti kár fenyeget és munkahelyek veszhetnek el - közölte. Feltette a kérdést, hogy az állam hajlandó-e egy körülbelül ötmilliárd forintos hitellel finanszírozni a cég reorganizációs tervét.

Túlkapások a tábornokperben

Harangozó Tamás a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsán a vesztegetéssel vádolt magas rangú katonák és polgári alkalmazottak büntetőperével kapcsolatban Zamecsnik Péter, a per elsőrendű vádlottjainak ügyvédjét idézte, aki szerint a nyomozás kétségkívül koncepciós jelleget öltött, és az eljárás testközelbe hozta az 50-es éveket. A képviselő idézett az egyik vádlott vallomásából is, aki többek között arról beszélt, hogy két fegyőr megverte. Harangozó Tamás azt kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől, egyetért-e azzal, hogy előzetes letartóztatás nem előrehozott büntetés, és nem szolgálhat a beismerő vallomás kicsikarására.

A minimálbér emeléséről beszélt az MSZP

Gúr Nándor azt mondta, hogy még a kormány számításai szerint is 5,2 százalékkal kellene felemelni a minimálbéreket, hogy a juttatás ne veszítsen az értékéből. A politikus feltette a kérdést, hogy minden ágazatban ilyen mértékben emelik-e fel a minimálbért.

A kereslet visszaesése várható

Józsa István többekkel együtt kifogásolta, hogy a kabinet már nyáron beterjesztette a költségvetését, most azonban a zárószavazás előtti módosító javaslatával még a makropályát is átírja. Emlékeztetett arra, hogy a kormány hat hónap alatt hatszor változtatta meg saját javaslatát, amelyhez kormánypártiak is csaknem 100 módosítást terjesztettek be.

Kifogásolta, hogy a kabinet a túlzott deficiteljárás megszüntetésének reményével indokolta a módosítást, ennek ellenére emelte a büdzsé deficitjét.
Kijelentette: az adóterhek növekedésével és a kereslet visszaesésével kell számolni 2013-ban.

Az MSZP a pedagógusok béremelésének elmaradásáról beszélt

Hiller István arra emlékeztetett, hogy a pedagógusok életpályamodellje mellé rendelt, és a béremelést biztosító 73 milliárd forint biztosítására ígéretet kaptak a pedagógusok, az mégsem került be a büdzsébe. Hangsúlyozta: mivel ez 2013-ban csak háromhavi bért fedezett volna, a továbbiakban nem ekkora összegről, hanem ennek négyszereséről kell beszélni.

Frakciótársa, Varga Zoltán a jövő évi büdzsé legnagyobb veszteseinek az önkormányzatokat nevezte, hiszen bár elvesz tőlük feladatot az állam, forrásokat is elvesz, méghozzá mintegy 150 milliárd forinttal többet, mint amennyit a feladatok finanszírozásához korábban nyújtott. Kifogásolta azt is, hogy a 100 ezer főnél nagyobb településeken növekedni fog a hivatali dolgozók száma, míg a kistelepüléseken csökkenés várható.

Veres János szerint az állam a kormány munkájának eredményeként továbbra is drágán finanszírozható, ennek költségét pedig minden állampolgárnak viselnie kell.

Erre még nem volt példa

Kiss Péter azt hangsúlyozta: nem volt még példa arra, hogy zárószavazás előtti módosító javaslat formájában ismerjék meg a büdzsé főszámait.
Emlékeztetett arra, hogy a nyári előterjesztéshez képest a növekedési mutatót mérsékelte a kabinet, a munkanélküliség előrejelzését pedig növelte és az infláció is gyorsul, 5,2 százalékra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megszorításokat elszenvedő intézmények is leépítésre kényszerülnek jövőre.

Arra is rámutatott, hogy a félszuperbruttó kivezetésével tovább növekszik a társadalmi feszültség, hiszen ezzel a legalacsonyabb jövedelmek nem, csak a magasabbak emelkednek.

A trafiktörvény változtatása

Tóth Csaba szerint az előterjesztő nem a fiatalkorúak dohányzását kívánja visszaszorítani az úgynevezett trafiktörvény által, csupán az 500 milliárd forintos dohánypiacot kívánja újraosztani. A képviselő a jogszabály módosításának záróvitájában számos kérdést tett fel, például azt, alátámasztható-e tanulmányokkal, hogy valóban visszaveti a cigarettafogyasztást, ha kevesebb helyen árusítják a terméket.
Arra is választ várt: várható-e a feketekereskedelem növekedése és milyen lobbiérdek érvényesült akkor, amikor például a lottóárusítást is lehetővé tették a trafikokban.

Befektetői letelepedés

Göndör István továbbra is aggályát fejezte ki a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat záróvitájában. Mint mondta, ezt a zárószavazás előtti módosító javaslat sem oldja fel. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy csak a letelepedést követően, 45 napon belül kelljen igazolni a 250 ezer euró értékű államkötvény-vásárlást. A korrupció melegágyának nevezte, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága hagyja jóvá a szerződéskötést.

A parlament a Balatonvilágos megyeváltásáról szóló határozati javaslat általános vitájával folytatta hétfői ülését.
A képviselő ugyancsak támogatásáról biztosította a település által kezdeményezett megyeváltást, s egyben arra tett javaslatot, hogy olyan szabályozás szülessen, amely könnyebbé teszi a települési vezetők számára az ilyen határozatok kezdeményezését.