Belföld
2013. január 02. 15:02

A hangulatjavító mellékhatásai

Az Orbán-kormány lakossági hangulatjavításnak szánt rezsicsökkentő akciója csupán szépségtapasz az elmúlt két és fél évben brutális megszorításokkal terhelt családok mindennapi megélhetési gondjaira, ráadásul komoly mellékhatásokkal is jár.

Az energiaárak mérséklődése alapvetően pozitív változást hoz a magyar családok életébe, ezért az MSZP természetesen üdvözli a kormány rezsicsökkentő intézkedését. Nem lehet azonban elhallgatni, hogy a csökkentés ideje és módja is komoly kockázatokat és mellékhatásokat rejt.

Egyrészt elkéstek az intézkedéssel: a közműszámlák az elmúlt két és fél évben legalább 10 százalékkal emelkedtek. Elkéstek, hiszen többszörösére nőtt a díjhátralékosok száma, rajtuk ez a lépés már nem segít. Emellett a mindennapi megélhetést szintén nagyban befolyásoló élelmiszerárak is
elszabadultak.

Kérdés, hogy Rogán Antal második kommandója sikeresebb lesz-e, mint az első, hiszen a bérek alakulását ismerjük: az alacsonyabb jövedelmű családokat sújtó adórendszer miatt az átlagfizetések reálértéke folyamatosan és radikálisan csökken. Mostani lépésével a kormány tehát csupán a 2010-es szintre állította vissza a rezsiárakat.

Másrészt igazságtalan, mert a kiskeresetű kisfogyasztókat jóval alacsonyabb összeggel tehermentesíti, mint a magas jövedelmű, jómódú háztartásokat.

Harmadrészt elégtelen, mert megfeledkezik arról a ma már több mint 100 ezer háztartásról, akiket az elmúlt két és fél évben részben vagy teljesen lekapcsoltak a közműhálózatokról, és megfeledkezik azokról is, akik fával, vagy egyéb tüzelnivalóval kénytelenek befűteni hajlékaikat. Ezeket a zömmel vidéken élő, nehéz sorsú családokat az Orbán-kormány ismét az út szélén hagyta.

Végül, mivel a közműszolgáltatók minden bizonnyal a szolgáltatási színvonal csökkentésével, az energiaellátó berendezések karbantartásának
elhalasztásával, valamint az energiaipari beruházások lefújásával reagálnak majd a kötelező árcsökkentésre, az intézkedést átgondolatlannak is nevezhetnénk. Csakhogy éppen a fent leírtak miatt tudjuk: Orbán Viktor és az általa vezetett Fidesz Zrt. valójában nem a fogyasztók, hanem a saját, zártkörű gazdasági társaságának érdekében vegzálja a közműszolgáltatókat. Akik miatt az energiaszektorban ma még nem folytathatják azt a rablógazdálkodást, amit az ország közgépesített területein már javában művelnek.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes