mszp.hu | Belföld | közlemény holokauszt
2014. április 16. 13:51

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjára

Ma, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján minden magyarnak őszintén szembe kell néznie a múlt tragédiájával, és őszintén szembe kell néznie napjaink fenyegetéseivel is.

Őszinte választ kell találnunk arra, hogy hogyan történhetett meg a 70 évvel ezelőtti tragédia, hogy miként fordulhatott az ország egykori vezetése saját népe ellen – és hogyan fordíthatta el a fejét a bűnöket látva sok millió magyar. De az is meg kell kérdeznünk, hogy az ország mai vezetése miért fordul szembe a holokauszt túlélőivel és leszármazottaival.

Mert a kormány nem a holokauszt áldozatainak emlékének ápolásával foglalkozik, hanem az egykori elkövetők bűneinek tisztára mosásával próbálkozik. A német megszállás emlékművére - nincs szükség. Mert nem a szembenézést szolgálja, hanem a szembenállást mélyíti. Nem a társadalmi megbékélést szolgálja, hanem az ellenségeskedést. Nem nyugalmat hoz, hanem feszültséget szít.

Felmentésre, bűnbocsánatra senki nem tarthat igényt az egykori felelősök közül – ahogy a történelem meghamisítása sem adhat a mai felelősöknek feloldozást. Nincs olyan ideológia, amely igazolná az Orbán-kormány szándékát, az emlékmű létjogosultságát, védelmezőinek igazát.

Ma is felelősségünk védelmezni a történelmi igazságot, kivívni a jog- és esélyegyelőséget, megteremteni biztonságos életet. Arra van szükség, hogy ezek érvényesüljenek a magánéletben éppúgy, mint a közéletben, Budapesten éppúgy, mint a városokban, falvakban, az országban mindenütt.

A mai napon minden őszinte demokratával közösen megfogadjuk, hogy vállaljuk a történelmi felelősséget. Ezért amikor a mai napon tisztelettel fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt, rájuk éppúgy emlékezünk, ahogyan az elkövetőkre emlékeztetünk. Mert csak így tanulhatunk a múltból, és csak így akadályozhatjuk meg, hogy az egykori bűnöket elkövessék megint. Csak így kerülhet közelebb a valódi szabadsághoz, a békéhez és a biztonsághoz minden magyar.

Mesterházy Attila
elnök-frakcióvezető