MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. november 04. 17:25

A Horthy-szobor avatása sunyi provokáció - Országgyűlés

Szoboravatás, takarékszövetkezetek, hulladékgazdálkodás, egész napos iskola, földmutyi, Erzsébet utalvány, közmunkások. Ülésezett a parlament.

A Horthy-szobor avatása sunyi provokáció

Steiner Pál a vasárnapi Horthy-szobor felavatását ízléstelen, sunyi, az embereket súlyosan sértő provokációnak minősítette. Úgy vélte: Horthy Miklós "meggyőződéses antiszemita" volt, a magyar történelem egyik "legbűnösebb alakja". Szerinte korábbi nyilatkozataival ellentétben a kormány és Orbán Viktor passzívan támogatja Horthy kultuszának újraélesztését és nem akadályozza meg, hogy újra megerősödjenek az antiszemita, kirekesztő nézetek.

Az MSZP a takarékszövetkezeti integrációról

Tukacs István arról beszélt, hogy a nyáron elfogadott, a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvénnyel a kormány durván rátenyerelt erre a szektorra, elvonva az önállóságát. Úgy értékelte, hogy hibás volt egy jól működő rendszer integrációra kényszerítése. Hozzátette: a kormány nem elégszik meg ennyivel, az integrációs szervezetet 100 vagy 136 milliárd forintot juttatva arra ösztönzi, hogy szerezzen tulajdont a takarékbankban a Magyar Posta útján. Ez teljes képtelenség, sem magyarázata, sem forrása nincs - vélekedett.

Bajban van a gödöllői hulladékgazdálkodási társulás

Szabó Imre szerint problémák vannak a Gödöllő központú Zöld Híd hulladékgazdálkodási társulásnál. Ennek okai közé sorolta felkészületlen, lassú, sokszor jogsértő és drága hatósági munka mellett megjelent pluszterheket, az ésszerűtlen járulékrendszert, a növekvő adókat és járulékokat, valamint az elhibázott és rosszul bevezetett rezsicsökkentést.

Hiller István: Kidolgozatlan az egész napos iskola koncepciója

Hiller István az egész napos iskoláról szólva azt mondta: annak lényege más országokban az, hogy a gyermekeket egyenletesen terheljék a nap folyamán. A magyarországi rendszert azonban kidolgozatlannak nevezte, a háttértanulmányok hiánya szerinte kötelező napközihez vezetett és nem egész napos iskolához. Bukásnak ítélte, hogy a felsősök 70 százaléka kérte a felmentést az alól.

Harangozó Gábor: Aki barát, mindent megkap?

Harangozó Gábor arról beszélt, hogy az új földbérlet-pályázatokon kiderült, számos esetben nem a helyben élő családi gazdálkodók megsegítése, hanem a kiválasztott családok gazdagodása volt a fő cél.

Egy visszaélésre lehetőséget adó pályázati rendszert alakítottak ki, ami alkalmas arra, hogy a kiválasztottakat hozzák ki nyertesnek - mondta.

Pál Béla: A kormány mérlegeli az Erzsébet utalvány megszűntetését vagy gyökeres átalakítását?

Pál Béla arra hivatkozott, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség értesülései szerint a kormány mérlegeli az Erzsébet-utalvány megszüntetését vagy olyan átalakítását, amellyel kizárnák a felhasználhatóság köréből az élelmiszervásárlást.

Sós Tamás: Közmunka tisztes megélhetést biztosító képzések nélkül!