Belföld | Tétényi Esztergom Jobbik
2013. február 04. 09:51

A Jobbik kezébe adja Esztergomot Tétényi Éva

Egy jobbikos képviselőre bízná helyettesítésének feladatait Tétényi Éva, Esztergom polgármestere. "Stámusz Andrea ki van erre jelölve, csak önök ezt nem tudják"- mondta egy ezt firtató kérdésre minap a polgármester. Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a döntést, és annak megváltoztatását kéri Tétényitől.

Kifogásoljuk, hogy ebben az ügyben semmiféle egyeztetés nem volt. Nem csupán akkor kell egyeztetni, amikor Tétényi Éva közös polgármesterjelölt kíván lenni, hanem például ilyen ügyekben is.

Tétényi Éva eddig is kiemelten működött együtt a Jobbikkal és érezhető, tetten érhető volt feléjük húzó politikai szimpátiája. Hiába jelennek meg szinte már heti rendszerességgel a szélsőjobbos párt képviselőitől zsidózó és cigányozó eszmefuttatások, Esztergom város polgármesterének még mindig
nem kínos a jobbikos összeborulás.

Nem lehet véletlen, hogy a parlamenti látogatásaikor is rendre a Jobbik léptette be, és szinte kivétel nélkül a Jobbik szakértői páholyában foglalt helyet. A nagy vihart kavart Gyöngyösi Márton kijelentés után is hiába kértük Tétényit az elhatárolódásra, a polgármester néma maradt.

Érthetetlennek tartjuk, miért éppen az egymilliárdos hiányt mutató költségvetés tárgyalásának időszakában utazik el a polgármester majd egy hónapra.

Az önkormányzatok adósságátvállalásáról szintén ebben az időszakban kell megállapodni az illetékes miniszterrel, ahol szintén elengedhetetlen a polgármester személyes részvétele. Annál is inkább, mivel jelen állapot szerint Esztergom a törvényi minimumban meghatározott mértékű segítségre számíthat. Lenne tehát ez ügyben feladat.

Senki nem hatalmazta fel Tétényit, hogy Esztergomot akár csak időlegesen is egy szélsőjobboldali párt kezébe adja. Tisztázandó az is, hogy pontosan milyen mértékű jogosítványokat kíván adni a helyettesének, és milyen kontroll alatt történik mindez.

Tétényinek meg kell értenie, hogy az együttműködésnek és az összefogásnak létezik korlátja. A szélsőséges, kirekesztő Jobbik ezen a korláton kívül esik. A polgármester asszonynak, pedig döntenie kell a demokraták és a szélsőségesek között. Ezt nem lehet az együttműködés fontosságára hivatkozva, lózungokkal elintézni. Ebben az ügyben színt kell vallani.

Javasoljuk, ha mindenképpen helyettesítés szükséges, Tétényi bízza meg a testület független képviselőjét, aki nem mellesleg alpolgármestere is volt. Ám a legjobb az lenne, ha ebben a rendkívül fontos időszakban Tétényi Éva itthon maradna, és útját a költségvetés elfogadását követő időszakra időzítené.

Winkfein Csaba,
elnökségi tag,