2012. január 30. 12:13

A Jobbiknak megtetszett Orbán antidemokratizmusa

Ide vezet, ha egy kormányzó erő, főleg kétharmados kiváltsággal olyan törvénykezést, intézkedési rendet valósít meg, amely köszönő viszonyban sincs a demokratikus alapelvekkel. A Fidesz demokráciát leromboló rendszerének kiépülésén felbuzdulva szélsőségesebb "testvérpártjuk", a Jobbik vezetője kijelentette, hogy a párt nem demokratikus. Ezt eddig is tudtuk, de ma már nem is szégyellik. Olyannyira nem, hogy mindenkivel harcolni akarnak, sőt háborúra készülnek.

Ez a Fidesz, egészen pontosan Orbán Viktor felelőssége, sőt bűne. Az ő holdudvarában, közös Polgári Körben, az ő szellemiségén nevelkedett fel az a Vona Gábor, aki mára gátlástalanul handabandázik a magyar politikai térben. A mester lőporfüstszagot érez, mire a tanítvány máris fegyveres konfliktust vizionál.

Orbán Viktor volt az, akinek kormányzása alatt Magyarország elszakadt a demokrácia szellemiségétől, alapelveitől, törvényei sorra csapják arcul azon demokratikus közösségek alapértékeit, melyekhez mi kértük felvételünket. Orbán Viktor az, aki szemébe hazudik ezeknek a közösségeknek, letagadva tetteit, majd itthon autokratikus rendszert épít.

Orbán Viktor szellemiségének folytatása Vona Gábor vállalása, mellyel elhatárolja magát és pártját a demokráciától. Orbán Viktorék lábbal tiporják a demokráciát, felszámolják a jogállamiságot, elhallgattatják a nekik nem tetsző véleményeket, korlátozzák a munkavállalók jogait, visszamenőleges hatállyal fogadnak el törvényeket, miközben igyekeznek demokratának látszani, egyre kevesebb sikerrel. Tanítványa pedig már nyíltan megtagadja a demokráciát, amit a kedves vezető még nem mer, vagy sunyi módon mást mond és mást cselekszik.

Orbán Viktor "vezénylő tábornok" mindenkivel szembeni folyamatos harcai ösztökélték Vona Gábort is arra, hogy "harcolni, harcolni, harcolni" akar mindenkivel és háborúra készíti közösségét, Magyarország sajnos jelentős számú becsapott lakosságát.

Orbán Viktor a felelős mindezért. Ilyenkor nem elég a pártszóvivő ténymegállapítása. Orbán Viktornak kellett volna cselekednie, megszólalnia. Megértjük, hogy nehéz szembesülni saját tetteinek következményeivel, de nem halogathatja a megszólalást. Vagy itt is a kettősbeszéd érvényesül?

Az MSZP elhatárolódik mindkét vezetőtől és párttól, mivel azok tetteikkel, törvényeikkel, intézkedéseikkel igazolták, hogy a demokrácia ellenségei. Orbán Viktornak csak az a lehetősége maradt: vonja vissza az autokrácia kiépítésére alkalmas törvényeit és térjen vissza a demokrácia útjára.

Török Zsolt,
szóvivő