mszp.hu
2015. július 12. 15:51

A jövő a fiataloké, hát segítsük őket!

Ma sok tízezer fiatal gondolja úgy, hogy más országban keresi a megélhetést, a biztos és kiszámítható jövőt, és próbálja visszaszerezni a demokráciába, a jogállamba vetett hitét. Nem bíznak az állami propagandában, mert a saját bőrükön érzik a jelenlegi kormány hazug, álszent és népnyúzó jellegét. A Fidesz már csak a nevében őrzi azt a szellemiséget, amely egyszer egy új korszak demokráciáját hirdette. Ennek a pártnak a vezetői már régen kiöregedtek, szembefordultak önmagukkal, és az egykor élsportoló-élharcos csapattagok az öregfiúk csapatában is szégyenteljesen szerepelnének.

Ha komolyan gondoljuk és mondjuk, hogy a fiataloké a jövő, akkor segíteni és támogatni kell a törekvéseiket, nem pedig ellopni azt! Meg kell hallani a hangjukat, figyelembe kell venni a szándékaikat, javaslataikat, mert rájuk építjük a társadalmunkat, és mert ők lesznek az utánunk következő generációk alappillérei. Mindannyiunk felelőssége, hogy milyen örökséget hagyunk az utókorra. Nem engedhetjük, hogy hibás szemléletre épülő, elnyomó társadalom öröklődjön évtizedeken keresztül. A fiataloknak beleszólásuk kell legyen saját jövőjükbe.

Felkészült roma fiatalok ezrei állnak készen arra, hogy jobbá formálják a világot, lerombolják az előítélet falait, és megváltoztassák a cigányságról kialakult sztereotip képet.

Meggyőződésem, hogy ebben a tudatos jövőformálásban élen jár az a nemzetközi roma ifjúsági szervezet, a Phiren Amenca, amely elhivatottan dolgozik Európában a sikeres és békés jövő érdekében. A Budapestről irányított nemzetközi programok, valamint több ezer aktivistájuk megteremtik a roma és nem roma fiatalok együttműködésének alapját, és ez jelentheti mindannyiunk közös jövőjét.

Az öntudatosság és a tenni akarás kiváló példája az, hogy egy teljes héten át zajlanak műhelybeszélgetéseik és kulturális fesztiváljaik Kolozsvárott. Ezzel az erdélyi település, amely idén Európa Ifjúsági Fővárosa, a kontinens Roma Ifjúsági Fővárosa is lesz. Ezekre a bátor és tettrekész fiatalokra lehet és kell a jövőt építeni, hogy a hazai kisebbségpolitika ne botrányoktól és ellenérzésektől legyen hangos, hanem a sikerektől és pozitív változásoktól. Meg kell őket látnunk és hallanunk, nehogy ők is csatlakozzanak azokhoz a tízezrekhez, akik a jobb élet reményében elmenekülnek ebből az országból.

Teleki László
országgyűlési képviselő,