mesterhazyattila.hu
2011. augusztus 28. 09:47

A kifosztás politikája

Kettős csapást mér az országra a Fidesz gazdaságpolitikája. Kifosztja az embereket a jelenben, és tönkreteszi a kilábalás esélyét a jövőben.

A kormány eltolta a költségvetést és nem áll szándékában, hogy a probléma valódi okát, az igazságtalan adórendszert módosítsa. Sőt, a jelek arra utalnak, hogy a kormány egy még nagyobb igazságtalanság lehetőségét fontolgatja: az adójóváírás teljes eltörlését. Ezzel végképp lehetetlen helyzetbe hozná a közepes és alacsony keresetűeket. Sőt, emellett további több százmilliárdos, észnélküli megszorításra készül az egészségügy, az oktatás, a foglalkoztatás és az önkormányzatok területén. Ennek következménye: elbocsátási hullám, a közszolgáltatások színvonalának csökkenése, kisebb bérek, növekvő megélhetési költségek lesznek.

Ez az elszegényedés és a jövőfelélés politikája.

Az is látható, hogy a kormány nem hagy fel az emberek szabadságának korlátozásával sem. A hatalommegosztás nagy intézményeit már meggyengítette a Fidesz, most a hétköznapi élet szabadságát vette célba. Ezúttal a munkavállalók jogait aprítaná miszlikbe. A Fidesz meggyőződése, hogy az a jó gazdaságpolitika, amely teljesen kiszolgáltatja a munkavállalót a munkaadónak, amely lehetővé teszi, hogy ugyanazért a pénzért jóval többet dolgoztathassák az embereket, amely elveszi a túlóra-pótlékokat és lehetővé teszi az emberek azonnali, indoklás nélküli kirúgását is. Orbán Viktor ellenzékben - ahova vissza fog kerülni - többször elmondta, hogy nem azzal van a baj, hogy a magyar emberek nem dolgoznak eleget. Ellenkezőleg, világviszonylatban is sokat dolgozunk. Ez bizony színigaz.

Ehhez képest mire készül Orbán Viktor miniszterelnökként? Tovább növelné a munkaórák számát, anélkül, hogy az ezért járó bér emelkedne. Mondjon bármit a miniszterelnök, az emberek biztosan nem erre szavaztak.

Az pedig egész egyszerűen hazugság, amit a kormány állít, miszerint a munkavállalói jogok gyengítése javít a foglalkoztatáson és a növekedésen. Ha egy kicsit körülnéznének a valóságos világban (nem a Matolcsy-mátrixban), akkor ennek pontosan az ellenkezőjét láthatnák.

Most is egyértelművé akarom tenni: mi ezt az embertelen politikát elutasítjuk és mindent megteszünk azért, hogy ezt a gyalázatot ne kelljen elszenvedniük a dolgozó embereknek. Szociáldemokrataként nem értünk egyet a munkavállalók jogi és anyagi kisemmizésével. Ez a kifosztás politikája, amely nem csak fájdalmas, de ostoba és értelmetlen is.

Ahhoz, hogy ennek gátat tudjunk szabni, hogy igazi megoldásokat találjunk, együttműködésre és párbeszédre van szükség.

Ezért tárgyaltam a szakszervezetek vezetőivel, ezért vállaltam, hogy az MSZP az érdekképviseletek valamennyi javaslatát az országgyűlés elé viszi. A közös fellépés biztos folytatódni fog, mert erre égető szükség van. Egymás véleményének meghallgatása, egymás javaslatainak támogatása, közös tiltakozó akciók megszervezése a munkavállalók érdekében - ez a dolgunk. Együtt meg lehet állítani ezt az embertelen és dilettáns kormányzati politikát.

Persze mindennek az ellenkezője is igaz, az összefogás elutasítása gyengíti a kormánnyal szembeni fellépés erejét.

Erre is volt példa a héten. A főváros II. kerületében az időközi képviselőválasztáson közös jelölt indítására tettünk javaslatot az LMP-nek, de ő ezt visszautasította. Nem pontosan értem, mi a logika abban, hogy a nyár közepén még "technikai koalícióról" ötleteltek, a három ellenzéki párt összefogása mellett érveltek, most viszont elutasítanak egy teljesen logikus együttműködési lehetőséget. Tán csak nem a Jobbikot hiányolták az összefogásból?

Az MSZP át tudta lépni saját árnyékát, félre tudta tenni a pártpolitikai vitákat és nézetkülönbségeket. A Fidesz leváltása, a demokrácia és a létbiztonság érdekében többször is együttműködést ajánlottunk az LMP-nek. Nem azt néztük, ki a második, harmadik, negyedik erő, hanem azt, hogy együtt többre megyünk.

Természetesen mindenkinek joga van nagypárti álmokat dédelgetni, de egy biztos, a demokraták széthúzása, az állandó távolságtartás az MSZP-től a Fideszt erősíti. Ez ilyen egyszerű.