mszp.hu | költségvetés
2015. március 02. 15:26

A költségvetés vitája és elfogadása

A költségvetés vitája és elfogadása volt a legutóbbi Közgyűlés kiemelt témája. A vita előtt vízválasztónak tartottuk a kérdést a város működőképességének szempontjából. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire jelennek meg benne a Fidesz-frakció, a polgármester és az ellenzéki pártok javaslatai

Az MSZP javaslataként a költségvetés forrást rendelt a Vállalkozói Információs Rendszer kialakításához és a Befektetési Kézikönyv megalkotásához. Mindezek mellett az ösztöndíj program kiterjesztését is pozitívumként értékeljük, amely karrierkövetéssel, a fiatalok lakhatási támogatásával és a fiatal vállalkozók segítésével még hatékonyabban tudná hazacsábítani a fiatalokat vagy városunkban tartani őket.

A pozitívumok ellenére a költségvetést nem tudtuk támogatni, mert csökkentette a szociális kiadásokat, nem nyújtott megoldást a hitelek visszafizetésére és nem tartalmaz forrást az európai uniós pályázatok előkészítéséhez.

A központi költségvetésben jelentősen, 131 milliárd forinttal, 16,4%-kal csökkent az önkormányzatok támogatása. Egyértelműen kirajzolódott, hogy a kormány tovább csökkenti a szociális ellátásra fordított központi költségvetési előirányzatot, és forrás nélkül az önkormányzatokra hárítja a rászorulók, a nélkülözni kényszerülő lakosok támogatásának felelősségét. Városunk költségvetésében is kevesebb forrást szántak a rászorulók segítésére, amit nem tudtunk elfogadni.

A 2015-ös költségvetés is közel 1 milliárd forintos hiánnyal küzd, amelyet vagyoneladással és hitelfelvétellel próbál meg egyensúlyba hozni a városvezetés. Ennek következtében újratermelődik a városunk adósságállománya, és a költségvetésben nincs olyan megoldás, amely ezt a folyamatot megakadályozná.

A 2014-20-as időszak európai uniós forrásai közül nemcsak a Békéscsabának szánt 13,2 milliárd forint fog a rendelkezésünkre állni, hanem részt vehetünk az egyéb operatív programokban is. A költségvetésben azonban nincs olyan összeg elkülönítve, amely ezeknek a programoknak az előkészítésére és megvalósítására tudna fordítani városunk.

Fülöp Csaba kiemelte, hogy az Önkormányzat a Szegedi Tudományegyetemmel közösen konzorciumi partnerként kíván pályázatot benyújtani úgynevezett közösségi főiskola kialakítására. Ez lehet az egyik esély, hogy a főiskola Békéscsabán maradjon és tartósan fennmaradjon. Minden olyan kezdeményezést támogatni fogunk, amely a felsőoktatási intézmény Békéscsabán maradását szolgálja. A választókerületét illetően jó hírről is beszámolt a képviselő, hiszen a költségvetés 10 millió forintot különített el a Szigligeti utcai Óvoda uszodájára, mely összeg jó alapot jelenthet, hogy több forrásból összeálljon az a keret, amely a teljes felújításhoz szükséges.

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

Miklós Attila

önkormányzati képviselő