mszp.hu/MTI
2012. március 03. 15:57

A kormány a gyerekek érdekeivel megy szembe

A köz- és felsőoktatási törvényeket nem Brüsszel miatt kell visszavonni, hanem azért, mert szembe mennek Magyarország érdekével, a magyar gyerekek érdekével – hangsúlyozta szombati sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa.

Kunhalmi Ágnes budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány hétfőn hozza nyilvánosságra a felsőoktatásba jelentkező hallgatók hivatalos létszámát. S habár már az előzetes adatokból is egyértelműen lehet következtetni arra, milyen hatása van a röghöz kötésnek és az államilag finanszírozott helyek csökkentésének (a korábbi években megszokottnál mintegy 20 ezerrel kevesebb államilag finanszírozott hely áll rendelkezésre) sok felvételizőben csak ősszel, a tandíj befizetése előtt derül ki, hogy tudja-e vállalni a megnövekedett költségeket vagy az új diákhitel feltételeit.

Az ellenzéki politikus felidézte továbbá, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár február 29-én találkozott Andrulla Vasziliu európai uniós oktatásügyi biztossal, aki meglátása szerint ugyanazokat a kritikai észrevételeket mondta el a magyar kormány képviselőinek, mint amelyeket korábban a szülők, a tanárok és az ellenzéki pártok is megfogalmaztak.

Kunhalmi Ágnes ezen kifogásokról szólva kontraproduktívnak nevezte a felsőoktatási hallgatók "röghöz kötését". Mint mondta, a kormány ettől a lépéstől a diplomások Magyarországon tartását reméli, de az szerinte inkább az ellenkező hatást váltja majd ki, és még több fiatal hagyja el az országot.

Brüsszel a korai iskolaelhagyók számának csökkentését is elvárja, ám az igazi gond nem önmagában az EU által megfogalmazott kritikákkal van. Mint Kunhalmi Ágnes a tájékoztatón világossá tette:  a tankötelezettség 18 éves korról 16 évre csökkentésével a kormány ellentétest hatást vált ki. Az MSZP elnökségi tagja emlékeztetett: a tankötelezettség korhatárát még az első Orbán-kormány emelte 18 évre, ennek következtében pedig 2000 és 2009 között csaknem 20 százalékkal csökkent az iskolát idő előtt elhagyók száma. Kunhalmi Ágnes emellett az alsó tagozatokban történő buktatás lehetőségének visszaállítását is kifogásolta, mert az szerinte szintén nehezíti a diákok iskolában tartását.

Vagyis a kormány intézkedéseit nem Brüsszel miatt szükséges visszacsinálni, hanem azért, mert szembe mennek Magyarország érdekével, a magyar gyerekek érdekével.