A kormány áfacsökkentési szándékaihoz

Örülünk, hogy az Orbán-kormány három év után belátta, hogy adópolitikája megbukott. Igaz, csak az áfához kíván hozzányúlni, ám a legelesettebbek számára ez is életbevágó lehet.

Javasoljuk, hogy fejezzék be a két éve érdemi eredmények nélkül zajló egyeztetéseket a minisztériumok között és lépjenek a tettek mezejére az élelmiszer áfa csökkentésének ügyében!

Az MSZP áfacsökkentő javaslata, mely az agrár- és élelmiszeripari szakma egyetértésével készült, már az Országgyűlés előtt van. Egyszerre kezeli a feketegazdaság elleni harcot illetve segít azokon, akiknek az orbáni megszorító politika miatt egyre kevesebb jövedelme van az alapvető élelmiszerek megvásárláshoz. De mentőövet adna a súlyos bajban lévő élelmiszer feldolgozóknak is.

Az MSZP javasolja, a Fidesz most már ne csak beszéljen, hanem lépjen: történjen meg az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése már november 1-től! Ehhez az MSZP minden támogatást megad.

A kormány a sajtóban keringő hírek szerint csak a baromfi- és a sertéshús áfáját csökkentené. Ez sajnos nem elég. Egy vagy két ágazat kiemelése feszültséget okozna, és egészségtelen irányba tolná el a fogyasztási szerkezetet is.

Az MSZP terve szerint a baromfin és sertéshúson kívül a fehér és félbarna kenyér, a tejtermékek, a sajtoknak bizonyos köre, az Európában megtermelhető zöldségek és gyümölcsök, a tojás, és az édesvízi halak áfája csökkenne.

Gőgös Zoltán
országgyűlési képviselő,