mszp.hu | Belföld | határon túli magyarok
2015. június 02. 15:56

A kormány cserbenhagyta a határon túli magyar családokat, inkább egy fantomintézetet támogat

A Fidesz-KDNP jövőre kevesebbet ad a határon túli köznevelésre, csökkenti a határon túli egyházi köznevelési intézmények fejlesztésére szánt összeget és megkurtítja a tehetséges fiatal kutatókat segítő Lendület Program támogatását.

A legbotrányosabb azonban az, hogy a határon túli magyar családok már három éve kevesebb oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást kapnak: a korábbi egy főre eső 22 400 forintos éves összeg helyett mindössze 17 200 forintot.

Az MSZP-kormányok alatt ilyen nem fordulhatott elő, akkor minden pályázó megkapta az eredeti pályázati összeget. Az erre vonatkozó módosító javaslatomat már az idei, illetve a 2016. évi költségvetési törvényhez is benyújtottam.

Felháborítónak tartom, hogy miközben a Fidesz-KDNP spórol a határon túli magyarokon, egy haverjuk fantomintézetébe nem sajnálják a pénzt. A Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet semmilyen tudományos igényű kutatást nem végez, eddigi büdzséjét sem tudta felhasználni. Mégis az egymilliárd forintos éves támogatáson túl az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén további több százmillió forint támogatást szavazott meg a fantomintézet számára.

Kiss László
országgyűlési képviselő