mszp.hu | Belföld | gyerekek fogyatékkal élők
2014. március 29. 13:59

A kormány embertelen oktatáspolitikájának újabb áldozatai az értelmi fogyatékos gyerekek

A sajtóban megjelent hírek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az utolsó pillanatban értesítette a középsúlyos értelmi fogyatékosokat oktató intézményeket arról, hogy szeptembertől ezekben az iskolákban megszűnik a 9. és a 10. osztály. a 8. osztály után szakképzést biztosító intézmények februárban gyakorlatilag már megteltek. Több iskola vezetősége a szülőkkel egyeztetve ezért átmeneti megoldásként valamennyi diák évismétlése mellett döntött annak érdekében, hogy az érintett gyerekek ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe. A fogyatékosok szakképzésének "profiltisztítása" címén - a beiratkozási határidő előtt röviddel - hozott döntés felkészületlenül érte mind a pedagógusokat, mind pedig az érintett családokat. A méltatlan eljárás következtében a szülők azzal szembesültek, hogy gyermekeik további sorsa egy csapásra bizonytalanná vált.

A fogyatékossággal élők és családjaik számára az állami szolgáltatás biztonsága és védelme mindennél többet jelent. Azzal, hogy ezt a Fidesz elveszi tőlük azt  üzeni k, hogy aki ’más’, annak nem jár az állami szolgáltatás. Ahogy a szegény gyermekeknek sem az iskola – lásd tankötelezettség leszállítása -, vagy a szakképzést választók számára a megfelelő mennyiségű közismereti óra. A minisztérium végtelenül cinikus hozzáállását jelzi az a magyarázat, miszerint a döntésről időben tájékoztatták az intézményeket, és az átalakulás még több lehetőséget kínál a fogyatékosok számára.

A Kormányváltó erők április 6-a után véget vetnek a mostani embertelen oktatáspolitikának. A választások után haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményezünk a szülőkkel, pedagógusokkal és az érintett érdekképviseletekkel.

Kunhalmi Ágnes
oktatáspolitkus, MSZP