MTI/mszp.hu
2011. február 16. 09:21

A kormány függessze fel a kirúgásokat!

Az MSZP közjogi kabinetjének vezetője az Alkotmánybíróság keddi határozata nyomán felszólítja a kormányt, hogy a továbbiakban függessze fel az indoklás nélküli kirúgásokat.

Lamperth Mónika szerdán közölte: írásbeli kérdéssel fordul Navracsis Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, hogy megtudja, "hány embernek kötöttek eddig útilaput a talpára" indoklás nélkül, mivel az így elbocsátottak számáról nincsenek adataik.

Az Alkotmánybíróság keddi határozatával semmisítette meg - 2011. május 31-ei hatállyal - a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt. A testület szerint a kormánytisztviselő munkáltatója számára indokolási kötelezettség nélkül biztosított felmentési jogkör aránytalanul, és ezért alkotmányellenesen korlátozza a közhivatal viseléséhez való jogot, továbbá a felmentés jogszerűségének elbírálásához szempontot adó törvényi szabályok hiánya miatt sérelmet szenved a hatékony bírói jogvédelemhez való jog, ezzel összefüggésben pedig sérülhet az emberi méltósághoz való jog is.

Az ellenzéki politikus szerint az alkotmánybírósági határozat tudomásul vételének erkölcsi kötelezettséget kell jelentenie a kormányzat számára arra vonatkozóan, hogy május 31-ig már nem él ezzel az alkotmányellenesnek bizonyult lehetőséggel.