A kormány hagyja abba a határon túli magyarság megosztását!

A Kormány 1189/2016. (IV. 12.) Korm. határozattal döntött a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiáról, amelynek koordinációjába, a költségvetési támogatások kihelyezését biztosító intézményrendszer működtetésébe, valamint a pénzkeret felhasználását felügyelő testület felállításába csak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget vonja be.

A legutóbbi ukrajnai választás eredménye egyértelműen bizonyította, hogy a két magyar politikai szervezet sikeresen tud együttműködni. Ennek az együttműködésnek az elősegítése és további folytatása, támogatása nemzeti érdekünk. Ugyanakkor az ukrajnai háborús konfliktus miatti szociális problémák kezelése, a mindennapi kihívások és nehézségek leküzdése elképzelhetetlen lenne a kárpátaljai egyházak és civil szervezetek munkája, segítsége, közvetítése nélkül.

Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a határon túli magyarság megosztását, egyes szervezetek kivételezett pénzügyi helyzetbe hozását, a magyar közösségek életébe való durva beavatkozást. A kárpátaljai magyarság életet befolyásoló gazdaságfejlesztési stratégia koordinációjába és végrehajtásába pedig a két kárpátaljai magyar politikai szervezet mellett vonja be az egyházak és civil szervezetek képviselőit is.

Mesterházy Attila,
a Külügyi bizottság tagja, országgyűlési képviselő