MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2015. október 08. 19:13

A kormány hárommillió ember időskori biztonságát tette kiszámíthatatlanná - országgyűlés

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységéről szóló beszámolók vitája.

Tóbiás József úgy értékelte, ha az Európai Unió jóváhagyja a kormány azon tervét, hogy a költségvetési hiányba ne kelljen beszámítani a magánnyugdíjpénztáraknak átutalt összeget, akkor most nem kellene azon vitatkozni, hogy vannak-e gonosz, tőzsdéző pénztárak. Szerinte ezzel a pénzügyi helyzet egyáltalán nem javult volna, de a kormánynak csupán a statisztika kozmetikázása elég lett volna az egykulcsos adórendszer bevezetéséhez.

Azzal vádolta a kormányt, hogy törvényi erővel megzsarolta a pénztártagokat. Nem lehetőséget ajánlottak, hanem ultimátumot adtak hárommillió embernek, hogy ha ellentmondanak, kiiratkoznak az állami nyugdíjrendszerből - mondta.

Tóbiás József a kormány hazugságának nevezte, hogy az ígéretek ellenére máig nem hozták létre az átlépett pénztári tagok egyéni számláját az állami rendszerben.

Úgy folytatta, nem csupán hazudtak az embereknek, hanem sorozatos botrányokkal költötték el a háromezermilliárd forintot, az államadósság pedig a legfrissebb adatok szerint 25 ezer milliárd forint felett van, ami az idei évre várható GDP 75,6 százalékának megfelelő mérték.

A kormány hárommillió ember idősköri biztonságát tette kiszámíthatatlanná, és jelentős mértékben sikerült meggyengítenie a nyugdíjrendszert - összegezte véleményét.

Korózs Lajos szóvá tette az alap irányító testületének működését. Elmondta, hogy milliárdokat költenek el az egyéni számla bevezetésére, de ennek látható nyoma sincs. Megjegyezte azt is, hogy a kormány öt év alatt 869 milliárd forintot vont ki a nyugdíjrendszerből.

A politikus azt mondta, a beszámolók szakmaiatlanok, dilettánsak, azok nem térnek ki a hiányosságokra. Az MSZP azt javasolja, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja meg az alap működését, és addig az Országgyűlés ne döntsön a beszámolók elfogadásáról - közölte.

Felelőtlenül "eltapsolták" a pénzt

Heringes Anita a vitában azt hangoztatta: a kormány felelőtlenül "eltapsolta" a magánnyugdíjpénztári vagyont. Bírálta, hogy akkor kellett nyilatkozni, ha valaki maradni akart a rendszerben. Értékelése szerint a beszámolók nem állják meg a helyüket.

Az politikus kritizálta, hogy a kormány az adósság csökkentését tartotta fontosnak és belevalónak nevezte azokat, akik a magán rendszerben maradtak. Egyetlen felelősségteljes lépésnek azt nevezte, ha a kormány visszateszi a befizetéseket.