Belföld | rokkantak szociális ellátórendszer
2012. november 22. 10:54

A kormány üldözöttjei lettek a rokkantak is!

A rokkantsági ellátottak kilátástalan helyzetéről tartott ma sajtótájékoztatót Halmi József megyei alelnök, Tóth István elnökségi taggal, aki egy valós történeten keresztül mutatta be a mai magyar rokkantellátásra szorultak helyzetét.

A Fidesz-kormány mindent átszervezett az idén a rokkantügy területén, megszüntették a rokkant nyugdíjakat, és mindenkinek magának kellett kérnie a felülvizsgálatát. Amíg Soltész Miklós dicsekszik, az általuk behozott szociális ellátásokkal, addig a tények azt mutatják, hogy mindenkitől elvett a Fidesz kormány. Olyan kálváriát kell megélniük nap – mint nap a rokkantaknak, hogy rámegy az egészségük mellett az életük és a családjuk is.

Nem voltak képesek állami szinten megszervezni a felülvizsgálatokat, - hangsúlyozta az alelnök, - aki kérte arra rá lehet fogni, miközben levitték a rokkantsági fokát, hogy ő kérte, aki meg nem kérte a felülvizsgálatát - mintegy 5000 ember - arra lehet mutogatni, hogy kérni kellett volna.

Az MSZP soha nem politizált a szegény emberek ellen, a Fidesz 47 ezer forintos közmunkát csináltaz addigi minimálbérhez kötött közmunka helyett. 22.800 forintra csökkentette az önkormányzat által adott segélyt 28.000 helyett. A rokkant nyugdíjasokat halálra ítélte a kormány, ellenségnek tekinti őket, akiknek nem maradt jövőképük, az éhhalál, a fagyhalál, és a gyógyszer nem kiváltásából adódó halál vár rájuk.

Tóth István, elnökségi tag, egy nyíradonyi asszony esetét mutatta be a sajtónak, prezentálva a 2012. január elsejei rendeletmódosításból adódó változásokat, és azok áldozatait. A rokkant nyugdíjasokat járadékossá tették, így már nem érinti őket a nyugdíjemelés. Leginkább azokat sújtja a rendeletmódosítás, akik az utóbbi 5 évben nem tudtak elhelyezkedni, iskolájuk elvégzése után ledolgozhattak akár 35 évet is becsülettel fizetve a járulékokat. Ha a munkahelykeresés sikertelenségéhez betegség is társult ( a bemutatott példa alapján onkológia betegség), hiába kéri a nyugdíjintézettől járadék megállapítását, 82 % - os rokkantság mellett is elutasítják, olyan indokkal, hogy az utolsó öt évben nem tudott ledolgozni 1095 napot, ezért semmilyen járadékot nem kaphat. Az újabb fellebbezések, amiket beadott és bizottsági megállapítások után sem történik az ügyében előrelépés, már 3 hónapja válaszra sem méltatják.

Ez a rokkant ember tragédiája, sajnos nem egyedi eset, ami a kormány részéről tudatos lépés volt a rendeletmódosítás megalkotásával. Ennél nagyobb bajt a nyugdíjasoknak és betegeknek már nem is lehet okozni.

Több járadékosra nincs szükség! Mi lesz azzal, aki ezek után lesz beteg? Egy kiásott gödör szélén állhat egész évben ellátás nélkül betegen tengődve? – tette fel az ellehetetlenült helyzetben élők nevében a kérdést Tóth István.