mszp.hu | Külföld | állampolgárság közlemény
2015. január 07. 17:03

A kormány védje meg a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarokat!

Az állampolgárság könnyített megszerzésének ügye az egy nemzethez tartozás jelképeként szimbolikus jelentőségű. Az MSZP támogatta 2010 májusában a könnyített honosítási eljárást lehetővé tévő törvény elfogadását. Ugyanakkor több alkalommal felhívta a figyelmet a törvényjavaslat beterjesztésének rossz időzítésére, illetve a szomszédos államokkal történő konzultációk elmaradására.

A megállapodások hiányában már 2010-ben Szlovákiában politikai kampánytéma lett a magyar kérdés: szlovák ellentörvényt hoztak, amelynek következtében több tucat felvidéki magyar állampolgár veszítette el szlovák állampolgárságát. Legutóbb pedig az ukrán külügyminiszter fenyegette meg a kárpátaljai magyarokat, hogy véget vetnek a kettős állampolgárság gyakorlatának.

Hogyan lehetnek büszkék magyar állampolgárságukra azok a felvidéki és kárpátaljai magyarok, akik a legnagyobb titokban kénytelenek megélni életük egyik legfelemelőbb pillanatát? A kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt négy és fél év során ezeket a rendezetlen problémákat nem kellett volna a szőnyeg alá söpörni csak azért, hogy elmondhassuk, „kitűnőek a kapcsolatok”.

Ismételten felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az érintett szomszédos országokkal, annak érdekében, hogy a külhoni magyarok atrocitások nélkül élhessenek a könnyített honosítás lehetőségével.

Mesterházy Attila,
a Külügyi bizottság tagja