mszp.hu
2014. november 07. 10:25

A kormányközeli média hazugsága

A bíróság jogerős ítéletében kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet és a HírTV-t a bissau-guineai útlevél ügyben Veres Jánost ért hazug vádak miatt - jelentette ki az érintett csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Először tavasszal, ugyanebben a teremben szóltunk arról, hogy tudomásom van arról, hogy megint egy ocsmány mocsokság készül ellenem bizonyos sajtóorgánumok részéről - ezekkel a szavakkal nyitotta meg sajtótájékoztatót dr. Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke. Hozzátette, bár előre figyelmeztetett mindenkit, hogy feljelenti, aki mocskolódik ellene, mégis rágalmak áradatát kapta. Veres ígéretéhez híven megtette a feljelentéseket, a bíróság pedig mára másodfokon is meghozta jogerős ítéletét.

A másodfokú ítélet tartalmáról Veres János ügyvédje, dr. Helmeczy László tájékoztatta a közvéleményt: a kormányközeli sajtó a politikai célok érdekében válogatás nélkül hazudozik össze-vissza – jelentette ki, és idézett a feljelentés alapjául szolgáló cikkekből, amelyek az ügyvéd véleménye – és a bírósági döntés – szerint tényként írták le a hazugságukat.

Helmeczy elmondta, kérték a bíróságtól, hogy keressék fel a Központi Nyomozó Főügyészséget, és tudják meg, mi a valóságalapja mindannak, amit a Magyar Nemzet tényként közölt. A Központi Nyomozó Főügyészség válaszul az alábbiakat közölte a bírósággal: „A folyamatban lévő nyomozásban erre vonatkozó adat, bizonyíték nem merült fel”. A Magyar Nemzet tehát hazudott. – jelentette ki az ügyvéd, aki azt is megjegyezte, bár Veres János ártatlansága bizonyítást nyert, ezeknek a kijelentéseknek a politikai hasznát azért élvezte valaki tavasszal.

Megpróbálták lejáratni Magyarország korábbi pénzügyminiszterét, az MSZP megyei szervezetének elnökét, és vele együtt a pártját is, a választási kampány kellős közepén. Ráadásul egy teljesen ártatlan embert kriminalizáltak – mondta az ügyvéd.

Nem egy esetről van szó, hiszen a HírTv híradójában ugyanazon a napon ugyanezek a rágalmak hangzottak el. A bíróság ebben az ügyben is jogerősen állapította meg, hogy az alperes valótlanul, ám tényként állította a kifogásoltakat. A bíróság kötelezte a kormányközeli sajtóorgánumokat a helyreigazításra.

Hat hónap telt el azóta, hogy ez a hazugság napvilágot látott a kormányközeli médiában – a választási kampány közepén. A hazugságok politikai hasznát már bekasszírozták, és valószínűleg a helyreigazítást is meg fogják tenni. Helmeczy László azonban az ítélet ismeretében azt is megjegyezte, a politikai ellenfelek kriminalizálása kifizetődő lehet a kormányközeli médiának.