totalsport.hu
2012. szeptember 04. 11:41

A kötelező testnevelésnek tilos poroszosnak lennie

Két évtizede gond a magyar lakosság általános egészségügyi állapota. A köztudomású civilizációs betegségek hathatós ellenszere, megelőző eszköze lehet a mozgás, a sport.

Aggasztó, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek, egyre kevesebbet mozognak az iskolások. A mindennapos kötelező testnevelés jó cél érdekében jó eszköz lehet, de azért erről is megoszlanak a vélemények. Miközben a Fidesz-KDNP kormány a mindennapos testnevelés bevezetésétől várja a gondok megoldását, addig az MSZP Országos Sporttagozatának árnyaltabb a véleménye.

TotalSport.hu: - A kormányzat az olimpia teljes idején a közszolgálati televíziós csatornákon az ősztől bevezetendő mindennapos testnevelést reklámozta. Az persze nem derült, ki hogy csak három évfolyamon, az elsősöknél, az ötödikeseknél és kilencedikeseknél lesz mindennap "tornaóra". Mi erről az MSZP Országos Sporttagozatának a véleménye? Ilyen módon szükség van mindennapos testnevelésre?

MSZP Országos Sporttagozat: - Úgy gondoljuk, hogy a mindennapos  testnevelésre szükség van. A tagozatunk az elmúlt években számos javaslatot tett a bevezetésre. A mi javaslatunk egy lassúbb bevezetést tartalmazott. Az irány jó, a szándék üdvözölendő (ne feledjük, tagozatunk legalább évtizede folyamatosan javasolta az órarendbe iktatott  mindennapos testnevelés fokozatos megvalósítását. Szerintünk a kevesebb (pl. egy évfolyammal indulni, majd a tapasztalatok figyelembe vételével fokozatosan kiterjeszteni) több lett volna.

TotalSport.hu: - Nem véletlenül írtam az előző kérdésben, hogy "tornaóra", hiszen kiderül számtalan általános iskolában nincsenek meg a technikai és a személyi feltételei sem a mindennapos testnevelésnek. Valahol azt nyilatkozta egy testnevelő, hogy majd lesz foglalkozás az udvaron, de szükség esetén ott van a lépcsőház. Azt hittem rosszul hallok...

MSZP Országos Sporttagozat: - Ha a bevezetés fokozatos ,akkor a feltételeket megteremthetőnek látjuk. A  mostani probléma az előkészítetlenség (a  pedagógus társadalom megnyerése, a feltételek megteremtése - "átcsoportosítása", szülők és pedagógusok időben történő és részletes tájékoztatása, felkészítése, stb.).

TotalSport.hu: - Az olimpiai érmek bűvkörében büszkén verjük a mellünket, hogy "Sportoló Nemzet" vagyunk. Pedig ez nem igaz, az egyre romló egészségügyi mutatók éppen arról árulkodnak, hogy elképesztően keveset mozgunk, sportolunk és ez alól már a gyerekek, tinédzserek sem kivételek. Viszont biztosan a poroszos, kötelező testnevelés a jó megoldás?

MSZP Országos Sporttagozat: - A Sporttagozat álláspontja szerint a sportfoglalkozásnak akkor van értelme, ha azon a gyerekek örömmel vesznek részt, megtalálják a nekik örömet okozó mozgásformát, és megszeretik a mindennapos mozgást. A gyerekeknek örömet nem okozó órákat vagy foglalkozásokat minél előbb fel kellene számolni.  A kötelezö testnevelésnek nem kell, sőt, tilos poroszosnak lennie. A jól felkészített, hivatását szerető testnevelőnek nem okozhat gondot, hogy az ügyelenebbeket, a túlsúlyosakat is a közösségbe integráló, élménydús, egyúttal az optimális terhelést is biztosító testnevelési foglalkozás megtartása.

TotalSport.hu: - Az MSZP Országos Sporttagozata szerint van-e alternatíva? A kötelező helyett nem lehetne a sport szabadon választott? Nem inkább az iskola utáni programokban kellene a sportra neveli és a különféle mozgásformákat megszerettetni?

MSZP Országos Sporttagozat: - Egyetértünk azzal, hogy az iskola fontos feladata a mozgás megszerettetése, a tanuló számára megfelelő sport kiválasztása, ennek  örömet okozó tanítása. Ezt a feladatot a tanórán kívüli foglalkozások  csak részben tudnák ellátni. Messzemenően egyetértünk azzal, hogy a tanuló minél előbb találja meg a számára kedves sportot, és az iskolában ennek űzésére legyen módja. A kérdésben felvetett alternatíva a cél. A napi legalább kétszeri fogmosás igénye is úgy alakul ki, hogy először a szülők tisztítják a tejfogacskákat, majd ez közös tevékenységgel zajlik, és csak ezt követően lesz mindennapos rutinná.

Hogy mennyire tartja fontosnak a testnevelést az MSZP Országos Sporttagozata jól jelzi, hogy hétvégi szegedi sportnapjukon is az iskolai testnevelésről lesz kerekasztal-beszélgetés. Az MSZP Országos Sporttagozata - a szegedi pártszervezettel együttműködve szeptember 16-án Sportnapot szervez Szegeden, melynek egyik fő célja a civil kapcsolatok erősítése.