A köztévétől a kórházfejlesztésig - országgyűlés

Konfliktusélezés, kórházfejlesztés, a köztelevízió adósságátvállalása, a Honvéd Egészségpénztár. Ülésezett a parlament.

A kormány a konfliktus élezésében érdekelt

Tóth Bertalan azt mondta: a kormány folyamatosan a konfliktus keresésében és élezésében, nem pedig megoldásában érdekelt, ehhez asszisztál Szijjártó Péter is, ami egyértelműen látszik a szomszédos országokkal való pengeváltásokból, valamint az EU-ban és az ENSZ-ben tett nyilatkozataiból. A politikus szerint a kormánynak a "külpolitikai ámokfutás" mellett nem a magyarok biztonságérzete fontos, hanem ellenkezőleg, a félelem fokozása, hogy elterelje a figyelmet például a korrupcióról. A menekültválságot csak közös európai együttműködéssel lehet megoldani - mondta.

Újabb milliárdok a hazugsággyárnak?

Lukács Zoltán azt kérte, hogy ne a költségvetés rendkívüli kiadásai között tüntessék fel, hanem közvetlenül a minisztériumoknak adják a migrációs helyzet kezelésére szánt 60 milliárd forintot. Indoklása szerint a rendkívüli kiadásokra szánt forrásokat bármire lehet fordítani, és fociakadémiákkal a menekültválságot nem lehet leküzdeni. Azt is javasolta, hogy ne vállaljanak át 47 milliárd forint adósságát a köztelevíziónak nevezett "hazugsággyártól".

Hozzátette: az elmúlt öt évben 600 milliárd forintot fordítottak a köztévére, helyette béremelést lehetett volna végrehajtani a közszférában, csökkenteni lehetett volna a várólistákat.

A földművelésügyi miniszter vállalja a felelősséget!

Heringes Anita azt mondta: az elmúlt öt évben számos visszaélésre derült fény a földművelésügyi tárcánál, amiért a miniszternek szerinte vállalnia kell a felelősséget. Szólt a többi közt a parlagfű-mentesítési források elköltéséről, az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárd alkalmazásról, valamint arról, hogy a tárca háttérintézménye, a TIG Nonprofit Kft. 1,6 milliárd forintot bízott a Hungária Értékpapír Zrt.-re. Azt kérdezte: rendben van-e, hogy a tárcavezető minderről mit sem tud?

Minden mindennel összefügg!

Legény Zsolt arról beszélt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak állapota sokat romlott, a tárgyi feltételek nem javultak, az épületek felújítására szorulnak, a kórtermek állapota sokszor hátráltatja a betegellátást. A magas színvonalú betegellátás nemcsak a megye lakosságának fontos, hanem a kárpátaljai magyarság számára is: az ukrán egészségügyi intézmények állapota miatt már a fegyveres konfliktus előtt is nagy számban vették igénybe az ellátást, utána pedig ez a szám tovább nőtt. Azt kérdezte: mit kívánnak tenni azon egészségügyi intézmények fejlesztése érdekében, amelyeket nagy számban vesznek igénybe határon túli magyarok.

Mi lesz a Honvéd Egészségpénztár tagjainak megtakarításaival?

Demeter Márta arról érdeklődött, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a Honvéd Egészségpénztár tagjai is hozzájuthassanak megtakarításaikhoz. Értékelése szerint a mintegy 27 ezer katona, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozó nem tőzsdézett, hanem támogatott megtakarítási formát választott, a Buda-Cash csődje ugyanakkor eltüntette pénzüket. Azt kérdezte, van-e a Quaestor-károsultakhoz hasonló segítség számukra.

Mi történik az Országos Roma Önkormányzatnál?

Teleki László arról kérdezett, hogy a kormány komolyan gondolja-e az együttműködést az Országos Roma Önkormányzattal, vagy új alapokat tart szükségesnek. Szerinte a mostani rendszer nem működik, nem látja esélyét az integrációs folyamatok elindulásának.

Azt kérte: a kormány keressen új partnereket. Meddig még?

Gúr Nándor azt mondta, ideje lenne a bérből és fizetésből, illetve az alacsony nyugdíjból élőkkel foglalkozni. A képviselő kijelentette, ideje lenne azzal foglalkozni, hogy ezek az emberek kicsit többet keressenek, a kezükbe jutó pénz pedig többet érjen.

Mire alapozta a Miniszterelnökség a kartellgyanút?

Tóth Csaba azt bírálta, hogy az M4-es autópálya építését kartellgyanú miatt állította le a Miniszterelnökség, ám a Gazdasági Versenyhivatal azt állapította meg: nem állnak fenn a versenyfelügyeleti eljárás feltételei. Arra kérdezett rá: a Miniszterelnökség mire alapozta a kartellgyanút?

Mikorra épül meg a Miskolc-Kassa autópálya?

Varga László a Miskolc-Kassa autópálya megépítésének időpontjára kérdezett rá, régi adósságnak nevezve az M30-as továbbépítését.

Mindenre van idejük, csak a "legrászorultabbakra" nincs?

Miért nem indult még el az őket segítő program? Mire vár a kormány és meddig várjanak az érintettek?