2011. október 03. 18:13

A kutatás fejlesztés és az energiabiztonság terén azonos az orosz és az európai érdek

A nukleáris biztonság, az energiaellátás biztonsága és a hatékonyság növelése terén az EU-nak és Oroszországnak együttesen kell fellépnie - mondta Herczog Edit „Oroszország-EU Energiapárbeszéd” című rendezvényen az EP-ben. A képviselő szerint nemcsak a földrajzi közelség, de a stratégiai ésszerűség is ezt diktálja.

Herczog Edit szerint Oroszország és Európa egyaránt a biztonságos energiaellátás hosszú távú lehetőségét kutatja. Míg azonban Oroszország a fenntartható energia-kitermelés megőrzés érdekében további befektetéseket igényel, addig az EU oldalán a nyersanyaghiány a legfőbb gond. Európa 2020-ra vizionált energiafüggetlensége középtávon biztosan a politikai álmok világában marad – utalt a magyar miniszterelnök korábbi kijelentésére Herczog.

Közös érdeke a két térségnek a nukleáris biztonság javítása, a gázkitermelés környezeti hatásainak csökkentése – fogalmazott a politikus. Éppen ezért lényeges Európa számára, hogy a kívánatos befektetések a fenntarthatóság szempontjainak megfelelően történjenek meg az orosz oldalon, illetve, hogy az összehangolt stratégiával csökkentsék a párhuzamosságokat, javítsák a beruházott források felhasználásának hatékonyságát. A képviselő úgy véli, akkor érhetjük el a legnagyobb javulást a káros anyag kibocsátás terén, ha az energiahatékonyságot mind a termelési, mind a fogyasztói oldalon javítjuk, ehhez azonban szorosabb kutatásfejlesztési együttműködésre van szükség a jövőben.