A legfontosabb feladat: mindenki figyeljen a szavazás lebonyolítására!

Most vasárnap minden szavazat számít. Arra kérünk minden választót, éljenek demokratikus jogaikkal, éljenek a választás lehetőségével holnap. Szóljanak bele sorsuk alakulásába!

Az elmúlt hónapokban az új választási rendszer rengeteg kérdést, problémát vetett fel. Számos területen téves választási értesítők érkeztek, de előfordultak települések, településrészek, ahol egyáltalán nem érkezett meg az értesítől. Ezért most még nagyobb gondosságra van szükség minden választótól is. A demokratikus szavazási jog gyakorlásához a korábbi választásoktól nagyobb odafigyelésre van szükség.

Ezért arra kérünk mindenkit, mielőtt elindul otthonról szavazni, ellenőrizze, pontosan hova is kell mennie. A szavazóhelység címe szerepel a szavazási értesítőn, amit levélben elvileg megküldtek minden választópolgárnak. Ha valaki nem kapott ilyen értesítőt, akkor a szükséges információkat a következő címen találhatja meg:

Az összes lakcímhez tartozó szavazóköri adat egyben is letölthető a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról:

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén foglalkozott a visszaélések, például  az úgynevezett láncszavazások lehetőségének megakadályozásával is. A kiadott iránymutatás egyértelmű: a láncszavazás sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét és a választások tisztaságát is. Sérti a választás tisztaságát az is, ha ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, azt a szavazóhelyiségből kiviszi vagy arról annak borítékba, illetve urnába helyezése előtt felvételt készít. Mindez az NVB iránymutatása szerint alkalmat adhat akár választási csalás elkövetésére is.

Magyarország kormányváltásra készül. Ennek sikeréhez az is kell, hogy mindenki, aki változást akar a lehető legnagyobb gondossággal járjon el, odafigyeljen a jogszabályi keretekre, pontosan, az előírásoknak mindenben megfelelő módon adja le szavazatát!

Molnár Zsolt

az MSZP kampányfőnöke