2012. június 07. 12:12

A létminimumon élőknek is jár a figyelem

A fogyasztóvédelmi stratégiában megfogalmazott célkitűzések között kiemelten szerepel az időskorúak fokozott védelme. Ezzel szemben az tapasztalhatjuk, hogy az idősek, a nyugdíjasok a társadalom kirekesztett csoportjává váltak.

Sajnáljuk, hogy a kormány pont azt a csoportot hagyta magára, akinek köszönheti az életét, akik egy országot építettek fel, amelyet most a Fidesz az öncélú törekvéseikkel minél jobban igyekszik tönkre tenni.

A KSH legfrissebb adatai szerint az egytagú nyugdíjas háztartások létminimuma 75.547 forint volt ez a tavalyi szinthez képest 6,6 százalékkal nőtt. A tényleges infláció jóval meghaladja a tervezett mértéket, így a januári nyugdíjemelés sem volt megfelelő szintű. A nyugdíjas társadalom tehát újabb veszteségeket szenvedett el, hiába is kommunikálja a nyugdíjak reálértékének megőrzését a kormány.

Nem engedhetjük, hogy a csökkenő állami források vesztesei azok a védett csoportba tartozó emberek legyenek, akik már így is létminimum közelében vagy az alatt élnek. A kormány hibás gazdaságpolitikájának hatására csökken az életszínvonal, az emberek egyre kevesebbet vásárolnak, fogyasztanak. Mindez visszaveti a gazdasági növekedést is.

Tekintve, hogy az alacsony jövedelemviszony mellett az idősek is egyre kiszolgáltatottabbá válnak, fontosnak tartjuk, hogy minél jobban védjük az érdekeiket, illetve a többi védett csoportba tartozó honfitársunk érdekeit is.

A mai napon nyugdíjas szervezetekkel, az MSZP Nyugdíjas Tagozatával, és más érdekvédelmi csoportokkal tárgyaltam. A találkozón ismertettem a Fogyasztóvédelmi bizottságban napirendre tűzött, többek között az időskorúak védelmét szolgáló fogyasztóvédelmi kérdéseket.

A bizottság elnökeként tájékoztattam a szervezeteket, hogy a következő időszakban folyamatosan napirenden lesznek a védett csoportok által fontosnak tartott témák.

- Fontosnak tartom a szociális intézményekben élő idősek jogainak felkarolását, a kiszolgáltatott helyzetben élők érdekeinek védelmét. Így javasolni fogom, hogy az érintettek érdekében kerüljön napirendre – az Arany Alkony Idősek Otthonának ügye kapcsán – a bentlakásos intézményekben élők fogyasztóvédelmi kérdései.
- Az őszi ülésszakban tervezzük a közüzemi szolgáltatók számláival és ügyfélszolgálataik működésével kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdéseket, külön tekintettel a védett csoportokra, valamint a termékbemutatókkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi problémák újbóli napirendre vételét.
- Kezdeményezem, hogy a stratégiában rögzített fogyasztóvédelmi oktatásokat terjesszék ki az időskorúak minél több információval való ellátására is. Teremtsék meg erre a szükséges pályázati forrást és fokozottan vonják be a társadalmi szervezeteket a munkába.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,