mszp.hu | túladóztatás
2014. december 18. 13:40

A magyar embereket példa nélkül túladóztatja az Orbán-kormány

Strasbourg, 2014. december 18. - A LuxLeaks, vagyis a luxembourgi adóügyi botrány kapcsán kialakult heves viták jelenleg szinte kizárólag csak az adócsalással és az adóelkerüléssel foglalkoznak. Bár e kérdések kapcsán az Európai Uniónak valóban gyors és hatékony válaszokat kell tudnia adni, de a problémakör jóval tágabb annál, mintsem, hogy csak ezekről beszéljünk. Bár kevesebb figyelmet kap, mégis hasonló mértékű károkat okoz az európai állampolgároknak a túladóztatás problémája, mely leginkább a közép-kelet európai országokat sújtja.

A Magyarországon érvényben levő példa nélküli, általános áfa-kulcs 27%, amely európai szinten is rekordtartó. Az ilyen túladóztatást a magas jövedelműek jóval kevésbé érzik meg, mint a társadalom legszegényebb rétegei, akik a jövedelmük arányosan sokkal nagyobb részét fordítják élelmiszerre és egyéb alapvető fogyasztási cikkekre. A magyar kormány a már jelenleg is szegénységben élők lehetőségeit ezzel még tovább csökkenti. A túladóztatás nem csak a háztartásokat sújtja, de az adóelkerülés és az adócsalás egyik oka is, így kedvezőtlen gazdasági környezetet teremt és az állami bevételeket is nagymértékben csökkenti.

Ezért módosító javaslatot nyújtottam be a túladóztatással kapcsolatban az Európai Parlament éves adózási jelentéséhez és ezért hívtam fel a Bizottság figyelmét is a december 16-i plenáris ülésén felszólalásomban arra, hogy a szociális megfontolások a gazdasági döntések kapcsán is vezérelvként kell, hogy szolgáljanak.

Dr. Szanyi Tibor

EP-képviselő (MSZP)